marți, 28 iulie 2009

Aiud - Colegiul ”Bethlen Gábor”

marți, 28 iulie 2009 1

Aiud - Colegiul ”Bethlen Gábor”

Una din cele mai importante institutii de invatamant din Aiud / Nagyenyed / Strassburg am Mieresch este, fara indoiala, Colegiul ”Bethlen Gábor”, institutie care are o vechime de aproape 400 de ani. Infiintat initial la Alba Iulia, colegiul se refugiaza o vreme la Cluj, din cauza raidurilor otomane, iar in final se stabileste la Aiud, in 1662. Astazi este, daca nu ma insel, liceu exclusiv maghiar (judecand dupa toate afisele lipite la intrare).

Actuala cladire, foarte impunatoare si masiva, a fost ridicata (cred) in 1885, dupa cum stau dovada decoratiile de fier forjat de pe usa de la intrare. La etajul 1 al imobilului se afla Muzeul de Stiinte ale Naturii, cel mai vechi de acest fel din Romania. Prima sa consemnare apare in 1720 si va puteti inchipui ce colectie bogata are (de altfel si eu fac la fel pentru ca muzeul se inchisese cand am ajuns).

luni, 20 iulie 2009

Brasov - Casa Sfatului

luni, 20 iulie 2009 4

Brasov - Casa Sfatului

Aflata in inima orasului Brasov / Kronstadt / Brassó / ba chiar si Stalin (la inceputul perioadei comuniste, atunci cand pe Tampa s-au taiat copacii astfel incat din avion sa se citeasca numele dictatorului sovietic), Casa Sfatului reprezinta un simbol al vechii citadele. 

Prima atestare a unei astfel de constructii apare in 1420, ca peste o jumatate de secol, aceasta sa fie consemnata din nou sub numele de Praetorium. De pe Wikipedia am aflat ca in 1608 un trasnet a aprins cladirea si focul nu a putut fi stins decat cu vin, otet si lapte. Grav afectata de atacul habsburgilor din 1689, cladirea a trecut printr-un veac de ample renovari care au luat sfarsit in 1780 (de atunci dateaza si stema orasului aplicata pe loggia din fata).

Interesant este faptul ca la inceputul secolului XX, autoritatile austro-ungare au vrut sa demoleze cladirea, dar presa si reactia publica au reusit sa intoarca decizia initiala. Din 1950, vechea Casa a Sfatului a devenit Muzeu de Istorie al orasului Brasov.

Mănăstirea Nămăieşti


La câţiva kilometri nord-vest de Câmpulung Muscel, se află Mănăstirea Nămăieşti. Situată într-o zonă de un pitoresc deosebit, o zonă cu străvechi urme istorice. Date exacte în legătură cu întemeierea mănăstirii şi a bisericii săpată în piatră nu se cunosc. Însă, legendele transmise oral, din moşi strămoşi, în satul Nămăieşti, pomenesc chiar de numele domnitorului Negru Vodă. Tot tradiţia ne povesteşte şi despre ctitorul anonim al bisericii: Se zice că unui cioban i s-a arătat în vis Maica Domnului care i-a spus: "Scoală-te, sapă sub tine şi vei găsi o icoană într-o bisericuţă de piatră. Trezindu-se din acest vis ciobanul începu să sape cu râvnă şi după trei zile şi trei nopţi dădu de o bisericuţă de piatră, în formă de peşteră, cu icoane şi odoare bisericeşti. Se spune că pe aceste locuri icoana a fost adusă de Sfântul Apostol Andrei, care a propovăduit pe aceste meleaguri.
În această zonă, oprindu-se în dreptul unei grote unde se zicea că ar trăi un preot păgân.În dorinţa de a-l creştina pe acesta, Sfântul Apostol Andrei ar fi intrat în grotă, mai spune legenda, dar negăsind pe nimeni le-ar fi spus celor cu care călătorea: "Nemo est" (Nu este nimeni), de unde şi numele de Nămăieşti. A lăsat însă icoana în această grotă, în partea de nord, aproximativ în acelaşi loc în care se află acum în biserica mănăstirii.

“Legenda spune că o icoană a fost găsită într-o scobitură din vârful stâncii. Această miraculoasă întâmplare a generat o cercetare mai amănunţită; s-a săpat mai jos şi curând s-a descoperit o cavernă de o mărime suficientă care să-i permită transformarea într-o biserică mică. În timp ce schiţam exteriorul acestei construcţii, am văzut o călugăriţă îngenunchind pe punctul de pe piatra neagră în locul unde icoana fusese găsită; se apleca fără încetare, făcându-şi semnul crucii în timp ce se apleca”. (Mrs. (Mary Adelaide) Waker, “Untrodden Paths in Roumania”, London, 1888, pp 243-252. Traducerea din limba engleza a fost facuta de prof. Paula Malancu.)
 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket