luni, 31 august 2009

Bulevardul Magheru - 1974

luni, 31 august 2009 2

Bulevardul Magheru - 1974

Revenind in Bucuresti, o noua antiteza surprinsa pe Bulevardul Magheru. In prim-plan - Hotel Ambasador.

Fotografia veche este realizata in 1974 de Willy Pragher (despre care am mai vorbit si in articolul despre Ansamblul Coltea) si surprinde una din putinele segmente ale bulevardului neafectate semnificativ de cutremurul din 1977.

marți, 25 august 2009

Palatul Culturii - Campulung Muscel

marți, 25 august 2009 2

A fost iniţial localul primăriei. Clădirea a fost construită în anul 1907 şi pe latura nordică exista “Foişorul de Foc” (demolat după cutremurul din 1940). După 1968 cand s-au desfiinţat raioanele, Primăria se mută în localul fostei Prefecturi. Câţiva ani, aici a fost sediul Unităţii de Securitate. Din 1972 adăposteşte Casa de Cultură “T. Muşatescu” şi Biblioteca.

luni, 17 august 2009

Brasov - Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”

luni, 17 august 2009 4

Brasov - Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”

Orice turist care ajunge in Piata Sfatului din Brasov va remarca in sirul de cladiri medievale o constructie diferita, cu rol ecleziastic. Cladirea in sine nu este biserica, ci casa parohiala, deoarece romanii ortodocsi nu aveau drept de a construi biserici la strada, in cetate. Lacasul de cult, mai scund decat imobilul din Piata este mai scund si poate fi observat cel mai bine de pe Tampa.

Intregul ansamblu al Bisericii Adormirea Maicii Domnului” a fost realizat intre 1894 - 1896, din banii donati de romani avuti din Brasov. Si trebuie spus ca proiectul nu este unul original, fiind o copie a bisericii grecesti din Viena (poza aici)

miercuri, 12 august 2009

Muzeul de etnografie si arta populara - Campulung Muscel

miercuri, 12 august 2009 8



Cladirea (fosta Vilă Gică Ştefănescu) în care se află Muzeul de etnografie şi artă populară datează din anul 1735 fiind cea mai veche construcţie civilă din Câmpulung. A fost restaurată de arhitectul D.I. Berechet în anul 1928 şi adăposteşte în prezent colecţiile etnografice ale Muzeului Municipal Câmpulung.
In muzeu este organizată o expoziţie de artă populară şi etnografie musceleană cu obiecte deosebit de valoroase, majoritatea făcând parte din patrimoniul cultural naţional prezentate într-un mediu ambiant original, în sensul că această clădire- Casa Ştefănescu- este ea însăşi un monument de arhitectură populară musceleană. Clădirea este foarte veche, foarte bine întreţinută şi folosită pentru organizarea unor manifestări de specialitate, de expoziţii temporare, de contactele pe care le are primaria cu şcolile şi cu celelalte instituţii de profil din ţară.

duminică, 9 august 2009

Bușteni - Hotel Caraiman (2)

duminică, 9 august 2009 9

Busteni - Marele Hotel Caraiman

Hotel Caraiman (sau cum era branduit de cei din epoca - ”Marele Hotel Caraiman”), vazut de data aceasta dinspre Ploiesti/Sinaia. De remarcat ar fi acel Magasin Universel de la parterul cladirii.

Despre acest imobil am vorbit mai demult, aici.

marți, 4 august 2009

Brasov - Piata Sfatului

marți, 4 august 2009 5

Brasov - Piata Sfatului

Piata Sfatului din Brasov este fara indoiala un loc incarcat de istorie si ar fi foarte multe de spus despre acest loc central al urbei. Poza actuala este pusa in antiteza cu o litografie din 1918, deci de la sfarsitul Primului Razboi Mondial. 

In zona dinspre Biserica Neagra a pietei, au fost aplicate pedepse corporale acelor femei din Evul Mediu care au fost judecate si gasite vinovate de vrajitorie. Tot aici ar fi existat si un Stalp al infamiei, loc public de pedeapsa pentru diferiti infractori. Dupa ce Brasovul a trecut din mainile turcilor in cele ale habsburgilor, au existat o serie de conflicte intre locuitori si noile autoritati, care au culminat cu decapitarea lui Stefan Stener, seful breslei cizmarilor, act care a avut loc - unde altundeva? - in Piata Sfatului.

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket