luni, 28 septembrie 2009

Medias - Turnul Steingasser

luni, 28 septembrie 2009 0

Medias - Turnul Steingasser

Turnul Steingasser din Medias este rezultatul vechiului sistem de aparare al unei cetati medievale: breslele locale, pe cont propriu sau asociate, ridicau turnuri de aparare pe care le si intretineau. Astfel, turnul sus numit a fost construit intre 1507-1534 de catre zidarii si pietrarii sasi din localitate. 

Grav afectat de asediul curutilor (luptatori antihabsburgici) in 1705, turnul a fost refacut in deceniile urmatoare, cand a si capatat aspectul actual.

joi, 24 septembrie 2009

Aiud - Colegiul ”Bethlen Gábor”

joi, 24 septembrie 2009 0

Aiud - Colegiul ”Bethlen Gábor” 2

O alta perspectiva asupra Colegiului ”Bethlen Gábor” din Aiud. Mai multe informatii aici.

luni, 21 septembrie 2009

Ce-ar fi sa le restauram?

luni, 21 septembrie 2009 3

Sau cam asa s-a gandit TVR-ul, care a initiat o campanie in acest sens.

Campania "Restaurare" va invita sa contribuiti la salvarea
monumentelor istorice.

30 de cladiri monumente istorice, selectate cu ajutorul
Comisiei Nationale a Monumentelor, intra intr-o competitie în care publicul larg
va decide care dintre ele va fi restaurat. Ele aparţin acum primariilor si
consiliior locale care doresc sa le integreze in circuitul public, iar campania
TVR incearca sa le ajute.

Timp de zece saptamani, in fiecare duminica, un film documentar
va va prezenta cate trei monumente care trebuie restaurate. Dumneavoastra veti
fi invitati sa votati unul din trei.

Zece cladiri vor ajunge in finala care se va desfasura pe intai
decembrie. Atunci, veti fi invitati sa votati in direct care dintre cele zece
merita restaurata.

Tot pe intai decembrie se va organiza si un teledon pentru
strangere de fonduri pentru restaurarea cladirii care va castiga.

Stramosii nostri au dat un leu pentru Ateneu, şi Ateneul s-a
construit si ne mandrim cu el. Puteti contribui direct la salvarea altor cladiri
valoroase din patrimoniul nostru!


Mai multe detalii, pe saitul lor. Daca proiectul va avea o finalitate concreta, in sensul de a fi renovate cele 3 cladiri, atunci TVR-ul merita respect, o bere si audienta. Serios. :)

duminică, 20 septembrie 2009

Brasov - Piata Sfatului (2)

duminică, 20 septembrie 2009 0

Brasov - Piata Sfatului (2)

Piata Sfatului din Brasov a fost un martor al evolutiei mijloacelor de transport, fapt care a influentat si statul acestui spatiu din centrul orasului.

In secolele XVI-XVII, aici se desfasurau targurile saptamanale. Pe tarabe, in carute sau asternute pe jos, marfurile isi asteptau cumparatorii, iar seara, negustorii, se bucurau la hanuri si la carciumi de vanzarile de peste zi. Vremurile se schimba si in secolul XIX, in perioada clasicismului si romantismului, piata devine statie pentru birjele care duceau oamenii grabiti in diferite puncte ale orasului. In 1891 se va da in folosinta primul tramvai din Brasov, iar unul din capetele acestei prime linii va fi in Piata Sfatului.

Dupa 1900 incep sa apara automobilele, totul se va roti in jurul notiunii de viteza si usor - usor trasurile incep sa lase locul noilor vechicule. Exact acest prag este surprins in antiteza de mai sus. In perioada comunista, piata va deveni parcare pentru masinile al caror numar se tot inmultea in Brasov, ca peste tot in tara. Astazi, Piata Sfatului este o zona pietonala in care se organizeaza diferite concerte, expozitii, etc.

miercuri, 16 septembrie 2009

Busteni - Bulevardul "Carol I" (2)

miercuri, 16 septembrie 2009 5

'Busteni

O alta perspectivă a Bulevardului ”Carol I” din Busteni.

Probabil imaginea este undeva de la inceputul anilor 30, deoarece prima casa din stanga pozei vechi a fost inlocuita cu o cladire tipica perioadei interelice. In plan departat se vede fostul Hotel Caraiman, actual spital orasenesc. De asemenea, in dreapta de tot se vad case care au fost demolate in perioada comunista, in locul loc fiind azi un parc si centrul comercial Costila.

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Brasov - Palatul Prefecturii

sâmbătă, 12 septembrie 2009 1

Brasov - Palatul Prefecturii

Pe bulevardul Eroilor din Brasov, foarte aproape de centrul vechi al orasului se afla o cladire masiva, dar foarte frumoasa, care astazi este sediul Prefecturii.

Imobilul a fost ridicat in 1902, dupa sta marturie anul de pe fatada si initial a fost Palat de Justitie, probabil pana la instaurarea regimului comunist. In fata acestei cladiri s-au adunat brasovenii pe 21/22 decembrie 1989 alaturandu-se Revolutiei de la Timisoara si Bucuresti. Si aici a fost unul din locurile din Brasov unde s-a tras spre revolutionari in timp acelor evenimente.

miercuri, 9 septembrie 2009

Leapsa de la Raiden

miercuri, 9 septembrie 2009 6
Raiden de la Rezistenta Urbana s-a gandit sa ne trimit si noua o leapsa privind Bucurestii semicunoscuti / nepromovati / prea putin stiuti. Ii multumesc frumos pentru ca scoate blogul AtunciSiAcum din stereotipia in care parca se blocase. Asa ca iata propunerile mele:

1. Caru cu Bere

Sursa: flickr

Unul din cele mai faine localuri din Bucuresti. Magia incepe de cum pasesti inauntru - mobilier din lemn, pereti pictati, muzica live si mai ales berea casei. Fara indoiala, Caru cu Bere nu este doar o cladire.

2. Institutul national al magistraturii

Alta imagine nu am gasit. Cladirea la care ma refer este cea din stanga. Sursa: flickr

Cladirea de pe bulevardul Elisabeta este, in opinia mea, un exemplu de rafinament si stil interbelic. Prea putin pusa in valoare astazi.

3. Arhivele Nationale

Sursa: flickr

Situat intre Primaria Generala a capitalei si Institutul national al magistraturii, sediul de azi al Arhivelor Nationale este o cladire tare interesanta.

4. Casa de la intersectia strazilor Mircea Vulcanescu si Calea Plevnei

O imagine aparte, rupta parca dintr-o nuvela fantastica d-ale lui Eliade.

5. Casa pe Calea Grivitei

Este undeva in apropierea liceului bulgar. De cand am vazut-o prima data, am fost uimit de acest imobil. Azi este intr-o stare nu prea buna de conservare.

6. Fostul Hotel Astoria

Renovat mai mult sau mai putin reusit, dar cu siguranta ar fi putut fi pus mai bine in lumina.

Nominalizari lipsite de poze ar fi poze ar fi, cred eu, usor plictisitore. Asa ca ma opresc aici si multumesc inca o data lui Raiden. :)

marți, 8 septembrie 2009

Strada Negru Vodă - Bărăţia

marți, 8 septembrie 2009 1


Bărăţia din Câmpulung a fost construită în secolul al XIII-lea.
În anul 1300, a fost înmormântat în interiorul acesteia comitele sas Laurencius de Longo Campo, conform inscripţiei de pe piatra tombală – prima scriere epigrafică în limba latină şi prima atestare a oraşului.
În anul 1730 a fost construit impresionantul turn – clopotniţă şi s-au înlocuit zidurile înconjurătoare.
În 1760 s-a terminat rezidirea Brăţiei arsă în incendiul din 1737.
Iată ce scrie Petre Ispirescu în una din lucrările sale : “Această biserică catolică este mai bogată decât toate bisericile ortodoxe: are moşii, codri de munţi cu păduri frumoase pe care le exploatează călugărul papistaş foarte sistematic; [...] se zice că bărăţia este înzestrată cu averi încă de pe timpurile lui Radu Negru Vodă. ”

vineri, 4 septembrie 2009

Aiud - Biserica Catolica

vineri, 4 septembrie 2009 2

Aiud - Biserica Catolica

In centrul vechi al Aiudului se afla Biserica Catolica din oras, monument istoric de factura baroca. Constructie masiva, de piatra, a fost ridicata de calugarii minoriti in decursul a catorva decenii, incepand cu 1727. Initial, turnul nu depasea inaltimea cladirii, dar in 1896 el a fost adus la forma de astazi.

Biserica Catolica din Aiud are un bogat patrimoniu, la loc de frunte aflandu-se o pictura vieneza reprezentand-o pe Sfanta Elisabeta. De asemenea, orga a fost realizata in 1789, iar altarul cu jumatate de secol mai devreme.

Sursă: biserici.org 

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket