joi, 26 noiembrie 2009

Bucuresti - Fundatia Universitara Carol I

joi, 26 noiembrie 2009 4

Fundatia Universitara Carol I

Istoria acestei cladiri incepe o data cu dorinta Regelui Carol I de a ridica un imobil care sa gazduiasca o bibioteca pentru studentii din Bucuresti. Piatra de temelie a fost pusa in 1891 si, cu toate ca lucrarile s-au terminat 2 ani mai tarziu, inaugurarea efectiva a fost in 1895, deoarece Majestatea Sa a decis sa astepte linistirea situatiei interne. Tinerii liberali protestau impotriva initiativei lui Carol I si refuzau sa intre in biblioteca. Numai ca luxul, dotarile si, mai ales, curiozitatea i-au facut pe studenti sa cedeze si accepte darul Regelui, care donase bani si sute de carti fundatiei.

Constructia initiala era foarte redusa fata de cea de acum, fiind constituita de aripa dinspre strada Boteanu / fostul sediu al Ministerului de interne. Cum numarul cititorilor a crescut rapid, s-a simtit necesitatea unei largiri a imobilului si asa s-a construit intre 1911 - 1914 actualul palat, cu inconfundabila sa fatada de la Calea Victoriei. Ambele lucrari au fost realizate de catre arhitectul francez Paul Gotereau, acelasi care a conceput si Palatul CEC.

Perioada interbelica a semnificat apogeul fundatiei. In aula se tineau conferinte la care participau si luau cuvantul intelectuali de marca ai vremii. Bombardamentele americane din 1944 au afectat cladirea, dar momentul greu a fost depasit. Cladirea supravietuieste, dar institutia va fi schimbata de catre noile autoritati comuniste, care sterg numele Regelui Carol I din denumirea oficiala, ba chiar redenumesc fundatia in ”Biblioteca Central Universitara C.I.Parhon”.

Cel mai negru moment din istoria cladirii a fost momentul decembrie 1989, cand, sub pretextul luptei cu teroristii, tancurile din Piata Revolutiei au tras in vechiul palat, afectandu-l semnificativ si distrugand nenumarate manuscrise si carti de valoare. In ciuda staruintelor personalului bibliotecii de a nu trage in cladire, respectivul comandant a replicat ceva de genul ”am ordin sa dau jos cosmelia aia”. Urmarea? A ajuns general, sef al Directiei de Cultura a Armatei si revolutionar cu acte in regula. Din fericire, cladirea a fost renovata foarte inspirat, in spate s-a ridicat o constructie moderna care intregeste vechiul imobil, iar azi Fundatia Universitara Carol I este una din cele mai pozate cladiri din Bucuresti.

joi, 19 noiembrie 2009

Medias - Turnul Forkesch

joi, 19 noiembrie 2009 3

Medias - Turnul Portii Forkesch

Turnul Forkesch a fost construit intre 1494 - 1534 fiind unul din cele 3 turnuri principale ale sistemului de fortificatie a vechiului oras medieval. Pana in 1880 a avut la nivelul superior un ceas care batea gongul la fiecare ora.

Se afla vis-a-vis de Catedrala Ortodoxa din localitate.

duminică, 15 noiembrie 2009

Bucuresti - Cinema Scala

duminică, 15 noiembrie 2009 0

Blocul Scala

Click pe poza pentru marire

Daca nu se intelege mai nimic din antiteza, atunci sa stiti ca nu e vina mea. E cam greu sa vezi ce e azi sub cearsafurile colorate aruncate machiavelic peste cladirile vechi. De fapt, subiectul ascuns al comparatiei este imobilul Scala despre care a scris mai demult Armyuser un articol detaliat, din care spicuiesc:

Imobilul Scala din Bucuresti a fost ridicat in anul 1935 si reprezinta o creatie
a lui Rudolf Fränkel, un arhitect de frunte al avangardismului din Berlinul
anilor 1930, emigrat in Romania in vara anului 1933, ca urmare a persecutiilor
regimului nazist indreptate asupra evreilor. (...)

Imobilul Scala este
destinat birourilor, avand spatii comerciale la parter si adapostind in interior
o sala pentru un cinematograf. Cladirea este remarcabila in special pentru cele
două referinte subtile la spiritul anilor 1930. Masa construita este structurata
in doua volume articulate la nivelul strazii.

In coltul din stanga se vede cladirea Hotelului Ambasador - neconstruit inca la acea vreme, iar in drepta, astazi se vede noul bloc Scala, despre care Raiden a dat mai multe explicatii.

marți, 10 noiembrie 2009

Ploiesti - Catedrala Sfantul Ioan

marți, 10 noiembrie 2009 3

Catedrala Sfantul Ioan din Ploiesti - Antiteza

Unul dintre reperele orasului Ploiesti este Catedrala ”Sfantul Ioan” situata pe vechea Calea Campinii, in actuala Piata Eroilor. Astazi, biserica este intr-o reconstructie planuita inca din interbelic, deoarece inca de atunci se simtea nevoia unei catedrale pe masura orasului. Ziduri vechi dispar, dar istoria ramane.

Biserica a fost construita pentru prima data imediat dupa anul 1810. Probabil din cauza subrezimii sale sau a faptului ca devenise prea mica pentru mahalaua omonima, in 1840 este demolata si se construieste pentru a doua oara biserica.

Citeste restul articolului

miercuri, 4 noiembrie 2009

Bucuresti - Biserica Rusa

miercuri, 4 noiembrie 2009 4

Bucuresti - Biserica Rusa

Aflata in centrul orasului, langa Palatul Societatii Generala, Biserica Rusa este un must pe lista si asa lunga a provincialilor veniti in capitala sau a oricaror alti straini ajunsi pe malurile Dambovitei. Turlele ei sunt o aparitie excentrica in arhitectura eterogena a Bucurestilor, iar silueta ei de skyscraper religios atrage imediat privirile.

Povestea incepe in 1905, cand ambasadorul rus Ghiers decide sa faca demersurile necesare pentru a se ridica o biserica ortodoxa pentru personalul de la ambasada rusa (care se afla pe Calea Victoriei, la doi pasi de viitorul lacas de cult) si pentru toti rusii aflati (inca) doar ca simpli straini in capitala Regatului Roman. Tarul Nicolae al 2-lea (cel care avea sa fie ucis de catre bolsevici) ofera 600.000 de ruble, suficient cat sa nu se faca niciun rabat de la calitate si in 1909, biserica este sfintita.

Jurisdictia asupra bisericii s-a perindat, de-a lungul vremii, intre Moskova si Bucuresti. Pana in 1934, a fost sub autoritate ruseasca, apoi a intrat sub obladuirea Patriarhiei de la Bucuresti (cu o sincopa intre 1947 - 1957 cand a revenit la statutul initial). In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aici se tineau slujbele pentru basarabenii si bucovinenii refugiati din zonele ocupat de catre sovietici.

Cutremurul din 1977 i-a afectat cupola centrala, dar s-au facut imediat unele reparatii. Biserica avea insa nevoie de o renovare serioasa, iar aceasta a inceput in 2000 si - ghici ce - nu s-a terminat nici pana azi.

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket