vineri, 23 aprilie 2010

Bucuresti - Pasajul Villacrosse - Macca

vineri, 23 aprilie 2010 14

Pasajul Macca - Villacrosse

(click pe imagine pentru marire)

Si revenim la Margaret Bourke-White. Probabil ca dupa ce a fotografiat fatada Palatului BNR, a mers pe langa cladire si a ajuns in fata pasajului Macca - Villacrosse. L-a fotografiat si a mers mai departe...

Cand doamna jurnalist a apasat butonul aparatului, ansamblul arhitectural avea deja aproape 50 de ani. Povestea incepe insa cu ceva mai mult de doua veacuri inainte. In secolul XVIII, pe acest spatiu se ridica Hanul Campineanu - in fond, hanurile si bisericile ocupau la acea vreme in mare masura zona considerata azi Centrul Vechi. Pe la 1843, arhitectul spaniol Xavier Villacrosse, devine proprietar al hanului, in urma casatoriei sale cu Polixenia, fiica lui Petros Serafim, important om al Bucurestilor de inceput de secol XIX.

Peste o jumatate de veac, se pune problema realizarii unui pasaj care sa usureze comunicarea dintre Palatul BNR si Calea Victoriei, iar proiectul ii este incredintat lui Felix Xenopol. Acesta isi duce la bun sfarsit misiunea, iar in 1891, pasajul este inaugurat. Cele doua ramuri ale sale purtau numele de Villacrosse si Macca (acesta din urma fiind cumnatul arhitectului spaniol).

In acest pasaj a functionat o vreme si bursa de valori din Bucuresti, pana sa isi ridice elegantul sediu din apropiere. Daca in perioada comunista, pasajul a purtat denumirea de ”Bijuteria” (de la magazinul omonim), dupa 1989 a revenit la numele sau initial. Astazi, (inca) mai este un loc de admirat frumusetea vechiului oras, cel neafumat de narghilele si nepazit de mumii de faraoni.

vineri, 9 aprilie 2010

Bucuresti - Caru cu bere

vineri, 9 aprilie 2010 5

Caru cu bere

(click pe poza pentru marire)

Prin munca, rabdare, energie si cinste la idealul ales!

(Motto-ul restaurantului)

Daca as fi pus sa aleg cel mai fain loc din Bucuresti, Caru cu bere ar fi printre primele variante de raspuns care mi-ar veni in minte. Sa fie cladirea neogotica proiectata de arhitectul austriac Zigfrid Kofczinsky in 1899? Sa fie interior de inceput de secol XX, perfect conservat? Sa fie cei mai amabili chelneri pe care i-am intalnit in capitala? Sa fie mancarea excelenta, fie ca e vorba de o masa copioasa sau de un meniu studentesc? Cred ca mai degraba este berea casei, dar ramane intre noi...

Povestea incepe in 1879, cand Mircea Nicolae si familia sa, originara din Ardeal, pornesc afacerea in vechiul han Zlatari, din apropiere. Restaurantul are mare cautare, poate si datorita berii facuta dupa o reteta de familie, tinuta si astazi secret. In consecinta, Mircea Nicolae ridica un imobil propriu in strada Stravopoleos in care Caru cu bere isi construi reputatia de unul din cele mai cautate localuri din Bucuresti.

Pe aici au mancat si au baut o serie de oameni de seama, precum Cosbuc, Caragiale, Iancu si, bineinteles, Ovidiu si Diana. Deja tot vorbind despre acest restaurant m-a cuprins o pofta teribila, asa ca va las sa gasiti si alte informatii pe www.carucubere.ro. Ne vedem la Caru cu bere!

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket