sâmbătă, 29 mai 2010

In cautarea Bucurestiului pierdut

sâmbătă, 29 mai 2010 6

(cu o oarecare intarziere semnalam si noi un proiect fain de redescoperire a Bucurestilor)

Concursul de explorare urbana “In cautarea Bucurestiului pierdut” scoate in weekend 80 de bucuresteni in strada

     In 29-30 mai va avea loc concursul de explorare urbana "In cautarea Bucurestiului pierdut" ce da startul proiectului cu acelasi nume, prin care cetatenii vor contribui la realizarea planurilor de valorizare urbana pentru zonele protejate.

     Desi initial deschiseseram 40 de locuri, numarul de aplicanti a fost mult mai mare decat ne asteptam. Asa ca sambata si duminica vom iesi pe strazi cu 80 de bucuresteni, impartiti in 40 de echipe, sa exploram patrimoniul arhitectural a patru dintre cele 12 zone cartate ale capitalei.  Traseul si regulamentul sunt disponibile pe www.bucurestiulpierdut.ro

     Ca  oamenilor sa le pese, au nevoie sa intelegeaga si sa cunoasca, asa ca  vom avea alaturi de noi un grup de experti si de oameni pasionati de Bucuresti carora concurentii le vor putea pune intrebari despre istorie, arta, urbanism, arhitectura dar si prevederi legislative, pentru a accesibiliza acest tip de informatie intr-un cadru interactiv:

Sambata, 29 mai :  Doina Vella (distrugeri.ro), Alexandru Binescu (Asociatia Bucuresti), Adrian Balteanu, Romulus Bena (Prietenii Scolii Centrale), Dan Nicuşor (Salvati Bucurestiul), Adrian Ionescu (Institutul National al Patrimoniului), Lorin Niculae (Fundatia Soros)

Duminica, 30 mai: Doina VellaAlexandru Binescu, Adrian Balteanu (arhitect) Romulus Bena,   Radu Oltean ( art-historia.blogspot.com), Adrian Craciunescu (arhitect)  Andreea Matache ( profesor universitar),  Cristian Corvin (arhitect)  

    Dotate cu aparate foto si un mic ghid despre stilurile arhitecturale, echipele vor trebui sa vina cu idei de reconversie a caselor parasite, sa discute cu localnicii acestor cartiere, sa identifice cladirile monument in pericol de deterioare sau de demolare si, pe baza unei zile petrecute "pe teren", sa ne propuna planuri de valorificare pentru zonele explorate pentru ca la randul nostru sa le propunem Primariei si sa negociem implementarea celor fezabile. Echipa castigatoare va pleca acasa pe bicicletele primite premiu.

     Planurile de valorificare din concurs si de pe platforma online vor fi sunt susţinute şi dezvoltate  pe parcursul întregului an prin întâlniri consultative cu locuitorii ai acestor zone, întâlniri directe cu instituţiile publice şi o expoziţie foto. Proiectul În căutarea Bucureştiului Pierdut este derulat de Centrul de Resurse pentru participare publică, în parteneriat cu Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Asociaţia Bucureşti Pro Urbe.


www.bucurestiulpierdut.ro
facebook : bucurestiulpierdut.ro 
twitter #cautbucuresti


marți, 4 mai 2010

Bucuresti - Cercul Militar

marți, 4 mai 2010 2

Cercul Militar

O alta cladire emblematica a Bucurestiului este Palatul Cercului Militar National, aflata la intersectia Bulevardului Elisabeta cu Calea Victoriei. Amplasamentul a avut secole de-a randul o incarcatura religioasa, aici aflandu-se vreme de aproape doua secole si jumatate manastirea Sarindar, ctitorie a lui Matei Basarab (iar mai inainte de aceasta, ar fi existat o bisericuta a boierilor Cocorasti). Numele venea de la grecescu ”saranda”, care insemna 40, manastirea fiind, se pare, a 40-a ctitorie a domnitorului.

Imobilul a fost afectat de cutremure si a ajuns intr-o stare avansata de degradare. Terenul a trecut in proprietatea autoritatilor militare, iar edificiul religios a fost demolat. Lucrarea a fost incredintata arhitectului roman Dimitrie Maimarolu, secondat de V. Stefanescu si E. Doneaud. Inainte de a incepe lucrarile propriu-zise, in solul mlastinos s-au infipt piloni de stejar, pentru a stabiliza fundatia viitorului edificiu.

Constructia a inceput in 1911 si la inceperea Primului Razboi Mondial, palatul era in mare masura finalizat. Ocuparea Bucurestilor de catre armatele Puterilor Centrale a insemnat o perioada nefasta pentru cladire, trupele de ocupatie aducandu-i o serie de stricaciuni, mai ales in interior. Dupa 1918, lucrarile de renovare au inceput, iar abia in 1923 a avut loc si inaugurarea oficiala.

De-a lungul vremii, pe coloanele de pe fatada au fluturat steagurile romanesti, naziste sau sovietice ori au fost suport pentru portretele diferitilor ”tovarasi” de pana in 1989. De remarcat este faptul ca in anii 80 a avut loc si ultima renovare a Palatului. Astazi, cladirea oficial numele de ”Cercul Militar National”.

Si tot aici, pe 27 mai 2010, va avea loc Balul Bucurestiului interbelic - mai multe detalii aici.

Sursa: informatia.ro, wikipedia

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket