marți, 24 august 2010

Expozitie ”Atunci Si Acum”

marți, 24 august 2010 1
A venit momentul sa anuntam cu mare tam-tam primul eveniment offline ”Atunci Si Acum”:


Expozitia ”Atunci Si Acum” va fi gazduita in cadrul atelierului foto de la ”Gradina cu artisti”, in zilele de 28-29 august 2010, intre orele 11:00 - 18:00, in curtea Palatului Sutu (actualul Muzeu al municipiului Bucuresti).

Va asteptam! :)

duminică, 22 august 2010

Bucuresti - Gara de Nord (2)

duminică, 22 august 2010 6

Gara de Nord

Fata de precedenta antiteza, actuala comparatie este realizata din Calea Grivitei si suprinde corpul adaugat in perioada interbelica vechii gari. De pe la pas prin Bucuresti aflam si cateva date exacte referitoare la construirea acestei aripi: imobilul din prim plan tocmai fusese finalizat de cateva luni si reprezenta o extindere temporara a cladirii pana la construirea unei gari centrale (un articol detaliat pe aceasta tema poate fi citit pe la pas). Sectiunea din spate fusese realizata la finalul secolului XIX, pentru amenajarea de spatii pentru public si a unor case de bilete.

Antiteza surprinde unele diferente. Partea din stanga a garii (cea mascata in poza veche de tramvai) a fost reconstruita si suprainaltata fata de aspectul initial. Cladirea din extrema dreapta, care apare in fotografia din 1931, astazi este disparuta. Iar o data cu edificarea metroului, copertina de la parter a fost extinsa si asupra iesirii de la statia Gara de Nord.

duminică, 15 august 2010

Bucuresti - Blocul Frascati si Palatul Telefoanelor

duminică, 15 august 2010 0

Bucuresti - Imobilul Frascati si Palatul Telefoanelor

Cele doua imobile situate pe Calea Victoriei, intre vechea Piata a Teatrului si Piata Sarinda reprezinta arhitecturala modernista a anilor 30 din Bucuresti, urmare a dezvoltarii economice si culturale din perioada interbelica. De pe bucurestiivechi.ro amflam ca ambele imobile se afla pe locul vechii gradini a boierului Otetelesteanu.

In 1860, pe locul actualului bloc Frascati s-a ridicat Hotelul Otetelesteanu, dar care dupa numai 12 ani a ars. Dupa alti 3 ani, in 1875, cladirea, reparata si inaltata cu un etaj, a fost redeschisa sub numele de Hotel Frascati. Acest imobil a existat pana in anii 30, cand nevoia de largire a strazii a impus un nou aliniament al cladirilor, iar cladirea a fost demolata. Pe acelasi loc, dar mai retras fata de vechea fatada, s-a ridicat actualul bloc Frascati, la parterul caruia a functionat teatrul lui Constantin Tanase.

Pe locul de alaturi, zeci de ani a functionat gradina Otetelesteanu, un loc frecventat de intelectualii vremii, dar si de diferiti petrecareti care iscau batai dupa ce se delectau cu mai multe sticle de vin. In 1929, in locul gradinii a inceput constructia primului zgarie-nori din Bucuresti, iar in 1934 Palatul Telefoanelor era inaugurat. Constructia, proiectata de arhitecti americani, este reprezentativa pentru stilul art-deco, fiind pana in anii 70 cea mai inalta cladire din capitala. Datorita importantei sale in propaganda si comunicatii, cladirea a fost martora multor evenimente sangeroase: aici echipa lui Miti Dumitrescu a venit imediat dupa asasinarea la Podul Cotroceni a lui Armand Calinescu pentru a anunta razbunarea crimelor din noaptea Sfantului Andrei si tot aici s-au dat lupte in ianuarie 1941 (la conflictul legionari-Antonescu), dar si in decembrie 1989 (la intrarea dinspre Piata Sarindar exista o placa comemorativa pentru un soldat ucis in zilele Revolutiei).

Si totusi exista unele diferente intre infatisarea originala si starea de azi a imobilelor (ambele au fost renovate dupa 1990). Blocul Frascati si-a pierdut ornamentul modernist de pe coloana din centrul, aspectul sau usor monoton fiind perturbat numai de aparatele de aer conditionat. Palatul Telefoanelor a trecut printr-o ampla renovare deoarece structura cladirii se afla intr-o stare avansata de degradare. Probabil ca atunci i s-a adaugat o noua aripa (de aici se explica de ce in poza actuala Palatul Telefoanelor pare ”mai lat”), care se vede la o privire atenta, zidul nou fiind mai alb decat cel vechi.

joi, 12 august 2010

Sibiu - Biserica Catolica

joi, 12 august 2010 5

Sibiu - Biserica Catolica

Biserica Catolica ”Sfanta Treime” din Sibiu se afla in centrul istoric al orasului, pe una din laturile Pietei Mari. Istoria sa se leaga nu de mostenirea saseasca, ci de influenta austriaca si de puterea imparatului de la Viena.

O data cu reforma religioasa din spatiul apusean, Hermannstadt a trecut la confesiunea protestanta, in oras nemaifiind timp de un veac si jumatate nicio biserica catolica. Situatia se schimba dupa 1691, cand Transilvania trece si de jure in administratia austriecilor, exponenti ai contrareformei. Imparatul de la Viena urmarea castigarea de aderenti la catolicism, atat din randul romanilor ortodocsi, cat si din cei care alesesera protestantismul. Un prim pas au fost soldatii austrieci catolici care s-au stabilit la finalul secolului XVII in oras si care avea nevoie de un local unde sa se desfasoare serviciul divin. Dupa ce cativa ani a fost folosita in acest scop Hala Croitorilor, pe 4 iulie 1726 s-a pus piatra de temelie a actualei biserici din Piata Mare, iar constructia a fost finalizata in 13 septembrie 1733. Comunitatea catolica din Sibiu, pusa sub jurisdictia episcopului de Esztergom, se marise intre timp, soldatii aducandu-si familiile.

Biserica a avut initial o singura pictura, cea din spatele altarului, fiind apoi in totalitate pictata abia in 1904. Lucrari de restaurare au avut loc in anii 1977-1978. Important din punct de vedere istoric sunt confesionalele baroce de secol XVIII si orga adusa de la Viena in 1860.

Revenind la antiteza, in stanga se vede biserica evanghelica, astazi mascata de cladirea primariei, fost sediu de banca. 

sâmbătă, 7 august 2010

Bucuresti - Strada Stavropoleos

sâmbătă, 7 august 2010 3

Bucuresti - Strada Stavropoleos

(click pe imagine pentru marire)

Strada Stavropoleos face legatura intre centrul vechi al Bucurestilor si Calea Victoriei, fiind unul din locurile incluse in majoritatea ghidurilor cu tema istorica. Aici poti gasi o combinatie de stiluri arhitecturale si de cladiri reprezentative pentru Bucurestii vechi: de la neogoticul Carului cu Bere la clasicismul Palatului Postelor si de la post-brancovenescu bisericii care a dat numele strazii la secesionismul Bancii de Credit Roman.

Schimbari au aparut si vor mai fi: spre exemplu la capatul dinspre Calea Victoriei a aparut in anii 70-80 un bloc comunist care parca nu se potriveste cu restul imobilelor. In rest, oamenii vin, mananca, beau, se inchina, glumesc, se imbata, le pare rau, rad, isi fac planuri, pleaca, apoi vin iara si totul se repeta. Pana intr-o zi. Insa in locul apar alti oameni, alte ganduri, alte planuri, alte destine. Strada si cladirile raman aici.

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket