luni, 24 ianuarie 2011

Bistrita - Casa eclectica

luni, 24 ianuarie 2011 0

Untitled-1 copy

La intersectia strazii Garii cu strada Gheorghe Sincai se afla o casa ridicata la sfarsitul secolului XIX sau inceputul secolului XX, in stil eclectic.

Imobilul nu a suferit schimbari de-a lungul vremii, insa au aparut noi constructii in jurul sau – precum blocul din planul secund.

vineri, 21 ianuarie 2011

Bucuresti - Administratia Financiara

vineri, 21 ianuarie 2011 0

Administratia Financiara Bucuresti

Pe Calea Mosilor, chiar inainte de intersectia cu Bulevardul Carol, la mijlocul perioadei interbelice a fost construit un sediu al Administratiei Financiare, in stil neo-romanesc. Arhitectul era Statie Ciortan, cel care a construit mai multe sedii ale acestei institutii in intreaga tara. Totusi, imobilul seamana destul de mult cu Palatul Administratiei Financiare din Ploiesti, actual tribunal al orasului.

Cladirea Administratiei Financiare face parte din segmentul nesistematizat al Caii Mosilor, zona neafectata de demolarile comuniste. In ultimii ani, imobilul a fost renovat si isi pastreaza, intr-o buna masura, aspectul initial.

Foto vechi: Arhitectura

luni, 17 ianuarie 2011

Cluj – Biserica Evanghelica Luterana

luni, 17 ianuarie 2011 3

Biserica Evanghelica Luterana

Biserica Evanghelica Luterana (frecventata de luteranii maghiari) a fost construita intre 1816 – 1829, arhitectul fiind George Winkler. La ridicarea cladirii (al carei turn atinge 43 m) au fost folosite pietrele din vechiul ”Bastionul rotund”, constructie medievala.

In dreapta este fostul Hotel Central (in maghiara: Kozponti Szalloda), a carui constructie a inceput la mijlocul secolului XIX, fiind finalizata in 1868. In prezent, in cladire functioneaza Hotel Melody.

marți, 11 ianuarie 2011

Bistrita - Casa Argintarului

marți, 11 ianuarie 2011 3

Casa Argintarului - final

Cladirea de pe strada Dornei este o locuinta renascientista construita intre anii 1560 - 1563, probabil dupa planurile mesterului Petrus Italus de Lugano, care a renovat in acea perioada Biserica Evanghelica. Denumirea constructiei a fost atribuita dupa cele doua pocaluri, insemne ale unui membru al breslei argintarilor, ce au fost sculptate pe chenarul uneia dintre ferestrele parterului.

Sursa: Directia monumentelor istorice

joi, 6 ianuarie 2011

Sibiu - Piata Mare (II)

joi, 6 ianuarie 2011 6
Piata Mare - 1909 - 2010

Avem pentru astazi o perspectiva mai larga a Pietei Mari din Sibiu. De la stanga la dreapta gasim: o cladire veche albastra (nu stiu ce a fost / ce este), Muzeul Bruckenthal cu statuia lui Ioan de Nepomuk, Primaria (fosta Banca de Credit) si Biserica Catolica. Turnul din dreapta, din plan departat, este al Catedralei Evanghelice.

Interesante sunt trasurile din poza de epoca - probabil in Piata Mare exista o statie de trasuri. De asemenea, par sa fie si linii de tramvai, in cel mai apropiat plan din imaginea veche. Astazi, in Piata Mare nu mai gasesti trasuri si linii de tramvai, ci doar piatra cubica, terase de lemn si uneori scene de concert.

duminică, 2 ianuarie 2011

Cluj - Primaria

duminică, 2 ianuarie 2011 2

Cluj - Primaria

Sediul principal al Primariei Cluj-Napoca se afla in fostul Palat al Prefecturii Comitatului Cluj, cladire ridicata intre 1896-1897. Imobilul de pe Calea Motilor nu a suferit schimbari majore de-a lungul vremii (cel putin la aspectul exterior), singurele diferente intre cele doua poze fiind o constructie nou aparuta in plan departat si multimea de cabluri care ingreuneaza fotografierea cladirii.

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket