luni, 25 aprilie 2011

Targoviste - Posta

luni, 25 aprilie 2011 0
Posta Veche - Targoviste

Posta din Targoviste este un exemplu de cladire neo-romaneasca ridicata la inceputul secolului XX (probabil in 1906). Remarcabile sunt ancadramentele ferestrelor care amintesc de arhitectura veche bisericeasca, atat de prezenta in vechea capitala a Valahiei prin numeroasele locasuri de cult din oras. Comparand cele doua imagini, Palatul Postei pare sa fie singura cladire din zona care a ramas in picioare.

vineri, 1 aprilie 2011

Bucuresti - Piata Mihail Kolgalniceanu

vineri, 1 aprilie 2011 2
Piata Mihail Kogalniceanu

Aceasta este una din antiteze care spun totul de la sine. Piata Mihail Kogalniceanu apare ca un spatiu liber si uman in perioada interbelica, in timp ce in prezent este sufocata de traficul intens si numarul mare de autovehicule parcate pe fiecare loc disponibil.

Pe langa numarul masinilor, aspectul oamenilor si calitatea mobilierului stradal (ce stalp elegant apare in poza de epoca), intre cele doua imagini exista si alte diferente. In primul rand este vorba de statuia lui Mihai Kogalniceanu (ilustru om politic roman, dar caruia i se atribuie in mod eronat declaratia de independenta) amplasata in 1936 in mijlocul pietei, fiind una din principalele opere ale sculptorului Oscar Han. De asemenea, cladirea cu cupola de langa blocul modernist din centrul imaginii vechi a fost inlocuita pana in perioada comunista cu un bloc (cunoscut azi pentru shaormeria foarte ieftina de la parter) care depaseste inaltimea tuturor vecinilor sai (dovada ca unele moravuri nu s-au schimbat ultimile decenii). De asemenea, in plan departat, in capatul Caii Plevnei dinspre Splai, in imaginea veche apare un teren neocupat de vreo constructie, iar in prezent, pe locul sau se afla ”Casa Bloc” construita in 1936 dupa planurile arhitectului Jean Valeanu.
 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket