Prima excursie peste munți ne duce tocmai la Mediaș, în inima Transilvaniei. Vechiul oraș săsesc și-a modificat de-a lungul vremii componența etnică, având ca rezultat, printre altele, și apariția unor edificii de cult pentru diferitele confesiuni. Prima biserica românească a fost una greco-catolică (unită), dar despre acest lucru vom vorbi în viitor. Astăzi ne oprim asupra unei clădiri monumentale și anume Catedrala Ortodoxă din Mediaș, cu hramul “Sf. Mihail şi Gavril”.
Construcția a început în 1929, dar lipsa banilor (și atunci era... criză financiară) a făcut ca lucrările să intre într-un ritm sistematic abia în 1933. Doi an mai târziu, catedrala a fost sfințită. Stilul lăcașului de cult bizantin, cu influențe brâncovenești.
Astăzi, Catedrala Ortodoxă din Mediaș reprezintă unul din reperele orașului.
2 comentarii:
Doamne,invatati sa vorbiti romaneste.Este o biserica,nu o catedrala.O catedrala nu inseamna o biserica mare,ci o biserica unde slujeste episcopul.Nu exista episcop la Medias.
cosmin330
Doamne, doamne, nu-i așa?
Conform dicţionarului de neologisme, editat de Editura Academiei, Bucureşti, 1986, cuvântul "catedrală" are și înțelesul de "cea mai mare biserică dintr-un oraş". Conform dicţionarului explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998, cuvântul "catedrală" înseamnă "Biserică (mare) în care serviciul religios este oficiat, de obicei, de un (arhi)episcop". De obicei, nu întotdeauna. Inclusiv pe saitul Mitropoliei Ardealului, acest edificiu din Mediaș este considerat a fi catedrală - http://www.mitropolia-ardealului.ro/eparhii.php?id=7 (poziția 34).
Eu am dovedit că știu să vorbesc și românește și știu și despre ce vorbesc.
Vă recomand să aveți grijă cum vorbiți data viitoare. Nu accept comentariile celor care nu pot da dovadă de bun simț.
Trimiteți un comentariu