sâmbătă, 21 februarie 2009

Ploiești - Piața Centrală

sâmbătă, 21 februarie 2009

Poza veche este din anii 30, suprinzând latura vestică a Pieței Unirii (azi profund remodelată urbanistic și re-re-botezată Piața Victoriei). În stânga este Banca Creditul Prahovei, iar în dreapta vechea clădire a Hotelului Central al fraților Radovici (se remarcă acea formă specială a cupolei care va dispare în urma bombardamentelor americane din 1944). Aleea care se vede în poza îngălbejită ducea la intrarea în Primăria Nouă, așa cum era ea cunoscută de ploieșteni (voi vorbi și despre ea, dar altă dată).

Și ca să vorbim și de oameni, nu numai de clădiri, voi aminti un episod din toamna lui 1945. În acest squar s-au adunat tinerii elevi de la Liceul Petru si Pavel de pe Bulevard (după ce în prealabil săriseră pe geam, pentru că ușile erau încuiate), ca să demonstreze împotriva autorităților comuniste și să-și arate sprijinul pentru M.S. Regele Mihai I care se afla în plin conflict cu guvernul Groza.

4 comentarii:

Raiden spunea...

Ma bucur ca te-ai "apucat" de Ploiesti.
Interesante informatiile, chiar nu cunosc multe aspecte.

Este oarecum ironic ca studentii au demonstrat pro-monarhie in cel mai "republican" oras al tarii (sa nu uitam asa-zisa "Republica dela Ploesti") :D

Lucian Vasile spunea...

Republicani, republicani, dar devotați Regelui :P. Spre exemplu, Candiano Popescu a ajuns din contestatar al M.S. Carol unul din oamenii săi de încredere (bine, câtă încredere a putut avea el în români).

Totuși, strada care în perioada antecomunistă a purtat numele primul rege nu a fost una ultracentrală sau excepțional de importană, ci una de circulație medie, să spun așa.

Spiritul timpului spunea...

Si Ploiestiul...he he...si eu sunt prahovean. Cupola cladirii din stanga a ars urat de tot acum ceva ani.

Lucian Vasile spunea...

A ars? Cand anume?

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket