miercuri, 4 noiembrie 2009

Bucuresti - Biserica Rusa

miercuri, 4 noiembrie 2009

Bucuresti - Biserica Rusa

Aflata in centrul orasului, langa Palatul Societatii Generala, Biserica Rusa este un must pe lista si asa lunga a provincialilor veniti in capitala sau a oricaror alti straini ajunsi pe malurile Dambovitei. Turlele ei sunt o aparitie excentrica in arhitectura eterogena a Bucurestilor, iar silueta ei de skyscraper religios atrage imediat privirile.

Povestea incepe in 1905, cand ambasadorul rus Ghiers decide sa faca demersurile necesare pentru a se ridica o biserica ortodoxa pentru personalul de la ambasada rusa (care se afla pe Calea Victoriei, la doi pasi de viitorul lacas de cult) si pentru toti rusii aflati (inca) doar ca simpli straini in capitala Regatului Roman. Tarul Nicolae al 2-lea (cel care avea sa fie ucis de catre bolsevici) ofera 600.000 de ruble, suficient cat sa nu se faca niciun rabat de la calitate si in 1909, biserica este sfintita.

Jurisdictia asupra bisericii s-a perindat, de-a lungul vremii, intre Moskova si Bucuresti. Pana in 1934, a fost sub autoritate ruseasca, apoi a intrat sub obladuirea Patriarhiei de la Bucuresti (cu o sincopa intre 1947 - 1957 cand a revenit la statutul initial). In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aici se tineau slujbele pentru basarabenii si bucovinenii refugiati din zonele ocupat de catre sovietici.

Cutremurul din 1977 i-a afectat cupola centrala, dar s-au facut imediat unele reparatii. Biserica avea insa nevoie de o renovare serioasa, iar aceasta a inceput in 2000 si - ghici ce - nu s-a terminat nici pana azi.

4 comentarii:

Raiden spunea...

Biserica Rusa a avut, inainte de comunisti, cupolele aurite, din cate stiu. Imaginea din 1934 e dinainte de constructia modernului bloc "Continental" (cazut in '77 la cutremur). In dreapta, Centrul Cultural Ceh este in mod nefericit completat de un imobil stalinist anonim.

Lucian Vasile spunea...

Unde mai pui si aglomeratia de masini care face din zona asta tare faina un joc prost de supravietuire. Cred ca nu e zi in care sa nu iasa cu injuraturi, caroserii zgariate, etc..

Anonim spunea...

As intreba si eu: de ce nu s-a terminat renovarea ? Ca bani, slava domnului, se tot strang acolo......................

ADRIAN spunea...

Informatii tangentiale gasiti la:
http://a-craciunescu.blogspot.com/2009/12/rezultat-al-studiului-istoric-pentru.html
sta face referire si la cladirea Generala - actualul sediu BCR.

Biserica a fost inceputa in mod ilegal, fara autorizatie de construire! A fost o poblema a primarului Vintila Bratianu de a rezolva intrarea in legalitate, scutirea de taxe de autorizare acordata de consiliul comunal dar si completarea terenului pentru alinierea strazii (atunci se chema Smardan dupa ce fusese Vestei si inainte de a deveni Bursei)

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket