marți, 8 decembrie 2009

Bucuresti - Palatul Regal

marți, 8 decembrie 2009

Bucuresti - Palatul Regal

Muzeul National de Arta din actuala Piata a Revolutiei a fost initial resedinta monarhiei romanesti, locul in care se jucau adeseori cartile politicii interne. Nu voi repeta intreaga istorie a Palatul Regal, povestita de Raiden, ci ma voi axa pe cateva amanunte legate de antiteza de mai sus.

Vechea cladire a regilor Carol I si Ferdinand arsese in 1926 asa ca a aparut ideea construirii unui nou Palat Regal, fapt de care s-a folosit Carol al II-lea care isi dorea o capitala cu o arhitectura monumentala. Iar resedinta sa nu putea sa nu fie un punct de referinta in transpunerea in realitate a conceptiilor sale. Lucrarile au fost realizate in anii 30, iar cladirea are o forma de U.

In centrul Palatului era sala de consiliu, iar in noptile in care luminile erau aprinse, bucurestenii care treceau prin Piata Palatul Regal (asa se numea atunci) stiau ca Regele era intr-o importanta sedinta de ministri. O ziarista americana povestea tensiunea din iunie 1940, cand in fata Palatului multimea astepta cu multa incordare decizia care se lua cu privire la cedarea Basarabiei. Tot in fata cladirii, pe unde azi masinile trec in viteza si putinii pietoni in nepasare, au avut loc o multime de manifestatii, unele reprimate sangeros, precum cea din 8 noiembrie 1945, cand tinerii taranisti si liberali care il ovationau pe MS Regele Mihai, au fost batuti crunt de catre comunistii.

In stanga antitezei apare una din aripile Palatului - cea de sud, numita si Kretulescu, dupa biserica omonima de langa. A fost singura parte a cladirii nefinalizata in timpul lui Carol al II-lea. Tot aici a fost tinut, in orele imediate arestarii, maresalul Ion Antonescu. Si tot aceasta aripa a fost si cea mai lovita de gloantele din decembrie 1989.

13 comentarii:

Raiden spunea...

O comparatie aproape perfecta, imi place MULT!! Vegeratia aia ori se toaleteaza, ori trebuie sa dispara. Am zis. Ia toata maretia Palatului.

Si acum, daca imi permiti, observatiuni:
- Piata Palatului Regal (alternativ: Piata Regele Carol I), nu Piata Palatul Regal;
- Atentie. Palatul Regal din Capitala nu a fost niciodata locuit in sensul strict al cuvantului. Resedinte regale existau destule in Bucuresti si in tara. Palatul de pe Calea Victoriei era imobil administrativ.

Apreciez ca perseverezi cu antitezele si astept cu nerabdare urmatoarele "victime" :D

Lucian Vasile spunea...

Ma bucur ca-ti place, Raiden, mai ales ca stiu mai pretentios :)

La denumirea pietei am uitat doua litere, dar in ceea ce priveste cealalta observatie, eu citisem ca Regele Carol al II-lea chiar dormea uneori in dormitorul sau de la palat, mai ales in momentele de criza (gen 26-28 iunie 40). Poate gresesc, nu stiu.

Beren spunea...

Aveam impresia ca si aripa din dreapta fusese terminata dupa abdicarea lui Carol;aripa dinspre strada Stirbey.

Raiden spunea...

@ LV - posibil, insa au fost cazuri rare, eu ma refeream la intreaga existenta a Palatului in timpul monarhiei.

@ Beren - da, sunt si poze cu aripa Stirbei-Voda in constructie, in timpul razboiului. Il iertam totusi pe Lucian pentru ca a facut treaba buna.

Anonim spunea...

Palatul Regal a fost locuit, fiind resedinta principala a regelui CarolI iar mai tarziu a fost locuit de Carol II, adevarat intr-un pavilion din spatele palatului numit 'Casa Noua'. Aceasta a fost distrusa in timpul bombardamentelor din 24-25 August '44.

brebe85 spunea...

Eu nu inteleg de ce arhitectul a pus pe fatada principala un numar impar de coloane (5) tinand cont de faptul ca in arhitectura neoclasica se folosea intotdeauna un numar par.

Intr-un interviu mai vechi Camil Rogurski (?!?) spunea ca in final Calea Victoriei ar fi trebuit coborata cu 1 m pentru a da perspectiva palatului (ce-i drept acum pare un pic cazut)

Raiden spunea...

@ Anonim - nu am zis nimic de Casa Mica, in care locuia monarhul. M-am referit la Palatul mare.

@ brebe85 - Camil Roguski sau Rogulski il cheama si isi da si el cu parerea. Nu ar fi fost obiectiv realizabila respectiva coborare, cum sa retezi toate cladirile de pe Calea Victoriei?

brebe85 spunea...

@Raiden

M-am referit la sosea, nivelul astfaltului sa fie coborat cu 1 m. :)

armyuser spunea...

Citeam de curând că nici renovarea Palatului Regal de sub Carol al II-lea nu a fost lipsită de scandaluri financiare, iar povestea refacerii/extinderii Palatului a avut o traiectorie extrem de sinuoasă. Chiar şi Palatul Ministerului de Interne, de vizavi, a suferit în timpul construcţiei o reconfigurare brutală a structurii planului şi a faţadelor.

Dl. Rogulski preia în prezent o seamă de idei vehiculate în timpul concursului pentru reorganizarea urbanistică a zonei mai mari în care se afla Palatul Regal. Dintre aceste idei face parte şi sugestia de a reface cotele terenului pentru a permite unghiuri de perspectivă în sprijinul faţadelor monumentale ale Palatului şi clădirii Fundaţiei. Nimic nou sub soare, nu?

Lucian Vasile spunea...

@ toti,

Multumesc frumos de completari.

In memoriile acelei jurnaliste am gasit informatia ca doar aripa Kretulescu nu fusese finalizata. Probabil ca nu si-a mai adus bine aminte. Povestea, insa, cum statea la parterul hotelului Athene Palace si privea macaraua ramasa pe santier si se gandea ca asa va fi pe toata perioada regimului Antonescu, generalul fiind un om chibzuintei financiare.

Raiden spunea...

@ Brebe - mda, vezi cand ma grabesc sa raspund si nu's atent..

@ armyuser - marete proiecte, domnule, dar astazi avem unele si mai de anvergura. Palatul Regal e frumos asa cum e.

armyuser spunea...

Este interesantă prezenţa semnificativă a oamenilor pe străzi în 1940. Nu exista televiziunea/internetul care să-i ţină captivi prin case.

:)

Anonim spunea...

Este un blog fantastic multumesc pentru informatii :)) +++++++

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket