miercuri, 16 decembrie 2009

Sighisoara - Turnul cu Ceas

miercuri, 16 decembrie 2009

Sighisoara - Turnul cu ceas

Pentru Transilvania, reprezentativ este orasul Sighisoara. Pentru Sighisoara, reprezentativa este cetatea medievala. Iar pentru cetatea medieval, reprezentativ este, fara indoiala, Turnul cu Ceas care se inalta la intrarea in ”asezarea de sus”, fiind secole de-a randul poarta catre inima localitatii.

Construit cam pe vremea cand abia se constituia statul in Moldova si Tara Romaneasca, adica in secolul XIV, turnul a fost refacut de mai multe ori, fie din cauza incendiului devastator din 1676, fie din cauza diferitor asedii (cum a fost cel al curutilor - care a afectat si Turnul Steingasser din Medias). Pana in 1556, aici a fost sediul Primariei, ca mai apoi imobilul sa aiba diferite functii. In 1899, in turn se va deschide primul muzeu al Sighisoarei, prin efortul comunitatii sasesti. 

Despre ceasul cu figurine nu spun nimic - e prea fain ca sa nu-l vezi cu proprii ochi. In schimb, cele 4 mici turnulete din colturile acoperisului Turnului reprezentau in perioada medievala drepturile judecatoresti sporite ale cetatii - cum ar fi acela de condamnare la moarte.

4 comentarii:

Raiden spunea...

Ca in cazul restului oraselor din zona, foarte multe perspective se mentin si in zilele noastre aici. Nimic surprinzator :)

Vezi ca ai uitat sa pui anii.

Lucian Vasile spunea...

Nu am uitat, numai ca nu am anul pentru poza veche :)

Carti de psihologie spunea...

Poate fac un comentariu tardiv...
Am un sentiment ciudat fata de Sighisoara....parca ...nu stiu cum sa spun , dar parca pe cat e de frumos ca oras...
Ma opresc aici.As fi dorit sa stiu mai mult despre ce s-a intamplat in cladirea turnurului cu ceas .In istorie....

Dan spunea...

@ Brutus: continuarea ideii tale banuiesc ca se poate inscrie perfect in spiritul si sensul vorbelor lui William Shakespeare "What is the city but the people?" Si ce poate fi si acest burg decat insisi oamenii care isi duc viata permanent sau temporar acolo...? Si din pacate, nici Sighisoara nu face exceptie de la tonul general in care se "se face muzica" in tara asta... Unii s-au straduit secole de-a randul sa creeze ceva, sa lase viitorimii ceva in urma, iar altii se joaca cu istoria de parca ar fi stapanii proprie lor feude...

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket