sâmbătă, 29 mai 2010

In cautarea Bucurestiului pierdut

sâmbătă, 29 mai 2010

(cu o oarecare intarziere semnalam si noi un proiect fain de redescoperire a Bucurestilor)

Concursul de explorare urbana “In cautarea Bucurestiului pierdut” scoate in weekend 80 de bucuresteni in strada

     In 29-30 mai va avea loc concursul de explorare urbana "In cautarea Bucurestiului pierdut" ce da startul proiectului cu acelasi nume, prin care cetatenii vor contribui la realizarea planurilor de valorizare urbana pentru zonele protejate.

     Desi initial deschiseseram 40 de locuri, numarul de aplicanti a fost mult mai mare decat ne asteptam. Asa ca sambata si duminica vom iesi pe strazi cu 80 de bucuresteni, impartiti in 40 de echipe, sa exploram patrimoniul arhitectural a patru dintre cele 12 zone cartate ale capitalei.  Traseul si regulamentul sunt disponibile pe www.bucurestiulpierdut.ro

     Ca  oamenilor sa le pese, au nevoie sa intelegeaga si sa cunoasca, asa ca  vom avea alaturi de noi un grup de experti si de oameni pasionati de Bucuresti carora concurentii le vor putea pune intrebari despre istorie, arta, urbanism, arhitectura dar si prevederi legislative, pentru a accesibiliza acest tip de informatie intr-un cadru interactiv:

Sambata, 29 mai :  Doina Vella (distrugeri.ro), Alexandru Binescu (Asociatia Bucuresti), Adrian Balteanu, Romulus Bena (Prietenii Scolii Centrale), Dan Nicuşor (Salvati Bucurestiul), Adrian Ionescu (Institutul National al Patrimoniului), Lorin Niculae (Fundatia Soros)

Duminica, 30 mai: Doina VellaAlexandru Binescu, Adrian Balteanu (arhitect) Romulus Bena,   Radu Oltean ( art-historia.blogspot.com), Adrian Craciunescu (arhitect)  Andreea Matache ( profesor universitar),  Cristian Corvin (arhitect)  

    Dotate cu aparate foto si un mic ghid despre stilurile arhitecturale, echipele vor trebui sa vina cu idei de reconversie a caselor parasite, sa discute cu localnicii acestor cartiere, sa identifice cladirile monument in pericol de deterioare sau de demolare si, pe baza unei zile petrecute "pe teren", sa ne propuna planuri de valorificare pentru zonele explorate pentru ca la randul nostru sa le propunem Primariei si sa negociem implementarea celor fezabile. Echipa castigatoare va pleca acasa pe bicicletele primite premiu.

     Planurile de valorificare din concurs si de pe platforma online vor fi sunt susţinute şi dezvoltate  pe parcursul întregului an prin întâlniri consultative cu locuitorii ai acestor zone, întâlniri directe cu instituţiile publice şi o expoziţie foto. Proiectul În căutarea Bucureştiului Pierdut este derulat de Centrul de Resurse pentru participare publică, în parteneriat cu Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Asociaţia Bucureşti Pro Urbe.


www.bucurestiulpierdut.ro
facebook : bucurestiulpierdut.ro 
twitter #cautbucuresti


6 comentarii:

Raiden spunea...

Vezi sa nu faca astia ceva... mi se pare hilar cum cred unii ca pot propune "planuri de valorificare". Ei chiar nu inteleg ca interesul edililor nu este binele orasului.

Si mai amuzante mi s-ar parea asa-zisele "întâlniri consultative cu locuitorii acestor zone". Vedea-i-as pe acesti idealisti discutand cu lumea buna de pe strada Uranus, spre Vama Antrepozite! :))

Lucian Vasile spunea...

Raiden - eu cred ca e o initiativa buna, mai ales ca sunt si eu la inceput. Or sa aiba timpul sa imbunatateasca ideea. De ce sa nu ii sustinem?

Raiden spunea...

Pentru ca suntem realisti si - desi iubim acest oras - suntem constienti cine il conduce si de ce viitorul dpdv urbanistic/arhitectural/etc. este foarte sumbru. De-aia.

Din partea mea, mult succes, insa e doar o furtuna intr-un pahar cu apa.

Mihai Grecea spunea...

Voi faceti echipe si ideea e frumoasa. Insa oamenii care decid si care functioneaza doar pe baza de cascaval tocmai au pus la pamant casa din Str. Dumbrava Rosie la intersectia cu Aurel Vlaicu, aflata intr-o arie protejata. Asa ca... eu cred ca meciul e pierdut de mult. Oamenii tot pe Ontanu or sa-l aleaga, nu salvarea Bucurestiului pe care-l iubim...

ADRIAN spunea...

si casa din Gutenberg despre care am facut studiul de clasare si am scris pe blogul meu se duce

Mimi Walter spunea...

O initiativa minunata! Schimbarile incep intotdeauna de jos, daca noi nu facem nimic (oricat de neinsemnat ar fi ceea ce putem noi face), cum am putea astepta sa faca cei de la putere ceva?

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket