(click pentru marire)
Aflat in inima centrului vechi al Hermannstadt-ului, aproape de Piata Mare, Hotelul Imparatul Romanilor este una din cladirile reprezentative si impunatoare.
Imobilul (aflat in plan secund - despre cea din stanga nu am reusit sa gasesc nicio informatie) se afla pe actualul bulevard Nicolae Balcescu, in prezent zona pietonala. Datele istorice pe care le-am gasit sunt usor confuze: pe site-ul oficial se spune ca hotelul ar fi fost infiintat in 1555, dar in alte parti am gasit anul 1773. Totusi, este cert ca actualul imobil a fost ridicat in 1895. Intre timp, cladirea nu a suferit modificari esentiale, dar exista totusi unele transformari: la ultimul etaj au disparut ferestrele mici deschise in acoperis, in locul lor fiind ferestre mari, spatiul fiind totodata largit.
Si totusi, de unde acest nume? Transilvania a revenit la finalul secolului XVII sub stapanirea habsburgilor, care au urmarit dezvoltarea economica si asigurarea prosperitatii regiunii. Intre 1780-1790 (dupa 15 ani de coregenta alaturi de mama sa) la Viena a domnit Iosif II, un adevarat ”despot luminat” care a incercat sa adopte o serie de reforme radicale, in special in Ardeal. A fost preocupat si de soarta altor nationalitati din Imperiu, printre care si romanii, de aici conturandu-se portretul de ”bunul imparat”, iar hotelul din inima Sibiul a fost denumit astfel in memoria sa. Tot lui Iosif II i se datoreaza si numele unor comune din apropierea Bistritei, care si astazi poarta numele de Salva, Romuli, Parva si Nepos, in urma exclamatiei sale: "Va salut mici urmasi (nepoti) ai romanilor" (in latina: "Salva Romuli parva nepos").
6 comentarii:
Foarte fain.
Imparatii de la Viena erau "ai romanilor" pentru ca numele oficial al imperiului era "Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana", daca nu ma insel.
Si o corectura: Transilvania nu a "revenit" habsburgilor, pentru ca nu mai fusese a lor; inainte fusese principat.
Sunt interesat de toponimie si intotdeauna mi-au parut putin "trase de par" denumirile acelor sate. Acum prin aceasta succinta lamurire din textul dumneavaostra, m-am iluminat si multumesc pentru informatii!
Austriecii/ habsburgii acelor vremuri ca si lumea vestica in general erau fascinati cu cultura si istoria Imperiului Roman pe care il emulau in toate cele. Acestia erau intens de constienti de romanitatea romanilor si stiau in cazul zonei Sibiului de faptul ca a fost pe importantul drum roman care lega ce este acum Oltenia cu coloniile si municipiile transilvane. De asemenea habsburgii stiau ca la cucerirea Daciei un imporant corp de armata romana a inaintat sa impresoare Sarmizegetusa prin Loviste si pasul Turnu, trecand si prin zona Sibiului. De aici denumiri pe Valea Oltului care vin de la austrieci a stancii "Masa lui Traian" sau numele hotelului sibian care se refera de fapt la Imparatul Traian.
Este un capitol fascinant de istorie si cum austriecii ii vedeau pe romani din zona. Chiar si unirea bisericii cu Roma, de care multi sunt asa de suparati, era vazuta intr-o anumita parte vazuta in aceasta optica de catre habsburgi.
Din nou- excelente informatii ati prezentat aici si multumiri.
Valentin Mandache
Case de Epoca
www.casedeepoca.wordpress.com
Cladirea din stanga, este cunoscuta recent ca si cladirea Agentiei de voiaj CFR. Pe straduta dintre ea si Hotelul Imparatul Romanilor (strada A.D. Xenopol) este o placa pe care este indicat faptul ca in acea cladire a avut sediul Adunarea Nationala ce a functionat ca si guvern interimar al Transilvaniei intre anii 1918-1920 (sper sa imi amintesc bine).
Alexandru Mircea - S-ar putea sa aveti dreptate. Pare mai plauzibila ipoteza ca denumirea de imparat al romanilor sa fi venit pe filiera idee de sfantul imperiu roman de natiune german (oricum, din secolele XIII - XIV este doar o titulatura fara o baza materiala concreta). Totusi sursa pe care am folosit-o eu atribuia denumirea memoriei lui Iosif II, ceea ce inseamna ca instituia ar fi avut un nume anterior sau ar fi fost fondata chiar in 1773. O sa mai caut...
Si aveti dreptate, Transilvania nu apartinuse de Viena pana atunci, ci de Regele Ungariei sau fusese sub suzeranitate otomana. Eu am folosit termenul sub intelesul de ”i s-a atribuit” (de jure in 1699, prin Pacea de la Karlovitz, iar de facto cu vreun deceniu inainte).
Valentin Mandache - va multumesc pentru aprecieri! :) Viena a fost destul de preocupata de soarta romanilor, ca de altfel si a sarbilor, croatilor, etc. Iosif II stia cate putin din limbile fiecarei natiuni aflate sub stapanirea sa (putea sustine scurte discursuri in romana, croata, sarba...).
Dupa Reforma care a afectat serios numarul de catolici din Europa, Vaticanul a sustinut o politica destul de agresiva de catolicizare a altor popoare, iar habsburgii, unii dintre cei mai ferventi sustinatori ai Papei, au mers pe aceasta directie. In acelasi timp, romanii ardeleni au cautat prin Unire sa castige o serie de drepturi politice si sociale. In regiunile de granita s-a constatat o emancipare semnificativa a romanilor, care o data uniti cu Vaticanul, puteau intra in armata (celebrele regimente graniceresti) si astfel puteau urca pe scara ierarhica a societatii.
Mihai - multumesc mult de informatii!
Nu cunosc povestea acelor denumiri de sate, dar 'salva Romuli parva nepos' nu are sens în latină. Ar trebui să fie 'salvete Romuli parvi nepotes'.
ce se mai stie despre hotelul Imparatul Romanilor? are cineva o carte cu istoricul acestui hotel?
Trimiteți un comentariu