vineri, 29 octombrie 2010

Bucuresti - Biserica Boteanu-Enei

vineri, 29 octombrie 2010

Bucuresti - Biserica Boteanu

(click pe imagine pentru marire)

In apropierea Muzeului Theodor Aman se afla o biserica cu un istoric notabil. La sfarsitul secolului XVII, zona strazii C.A. Rosetti reprezenta hotarul de nord al Bucurestilor. Aici, in 1682, jupanul Mihul a ridicat o mica bisericuta de lemn cunoscuta drept Bradu-Boteanu, primul nume venind de la un brad inalt care se afla in apropierea lacasului de cult, iar celalalt de la mahalaua in care se afla.

In timpul domniilor fanariote, mai exact in 1760, doi urmasi ai primului ctitor demoleaza vechea constructie si zidesc o biserica de lemn de mici dimensiuni, dar cu turle inalte, disproportionale cu cladirea propriu-zisa. Ultima schimbare a lacasului s-a petrecut intre 1908-1911, cand vechea biserica a fost inlocuita cu una mult mai incapatoare, cea din poza din 1939. Din bisericuta de la 1760 mai exista numai pisania scrisa in chirilica si care se afla in prezent expusa pe zidul actualei biserici, la intrare, pe partea dreapta.

Constructia ridicata in urma cu un secol si-a pierdut partial aspectul, deoarece la cutremurul din 1940 s-au prabusit turlele, iar aceastea din urma nu au mai fost niciodata refacute. Ultima schimbare s-a petrecut in 1977, cand in urma disparitiei bisericii Enei (se afla intre fantana de la Universitate si restaurantul Pescarusul, aproximativ pe locul blocului cu cazinou la parter), cele doua parohii s-au unit, redenumindu-se ”Boteanu-Enei”. Ca sursa pentru cele scrise mai sus am folosit un articol din Ziarul Lumina - oficiosul Patriarhiei. Spre uimirea mea, in articolul respectiv apare o afirmatie care ori dovedeste necunoastere, ori lasitatea de a recunoaste un adevar istoric. Autorul afirma ca biserca Enei a fost ”demolata de cutremurul din 1977”, ceea ce este o minciuna. Lacasul de cult, care data de la 1613 a scapat neafectat de seism, spre deosebire de blocul Dunarea de alaturi, dar a fost demolata ”la pachet” de catre buldozerele regimului comunist, cu ingaduirea tacita a inaltilor ierarhi ortodocsi (Raiden a facut un articol foarte bun pe aceasta tema).

1 comentarii:

Anonim spunea...

La mijlocul lunii aprilie 1977, braţul unei macarale ce lucra la demolarea blocului Dunărea a lovit, printr-o manevră greşită, turla-clopotniţă iar în ziua de 22 aprilie 1977, în timpul lucrărilor de demolare la blocul „Dunărea” s-a produs un accident tehnic, soldat cu căderea unor părţi componente ale imobilului avariat peste clădirea bisericii. La data de 1 mai 1977, biserica Enei înceta să mai existe, fiind demolată.

http://www.scribd.com/doc/12732318/DAN-TOMA-DULCIU-Istoria-Bucurestilor-prin-Bisericile-Sale-doc pag.13

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket