Pentru a continua seria articolelor despre monumente istorice in pericol, ne oprim astazi pe Calea Victoriei din Bucuresti, la Palatul Stirbei. Initiativa construirii a apartinut viitorului domn al Tarii Romanesti, Barbu Dimitrie Stirbei, imobilul functionand mai apoi ca resedinta domneasca. Finalizarea lucrarilor a avut loc undeva in jurul anului 1835, arhitectul cladirii Michel Sanjouand schitand o cladire cu o fatada mai simplista decat cea care exista in prezent.
Palatul a trecut curand prind alte doua renovari si completari. Prima a avut loc in 1852, sub coordonarea arhitectilor Xavier Villacrosse şi Moritz von Ott, iar a doua, cea mai semnificativa, in 1882, cand arhitectul Friederic Hartmann a adaugat etajul cu cariatide si turnul din stanga imaginilor.
In fata Palatului au avut loc parade militare, iar in saloanele sale s-au organizat baluri celebre. Decaderea edificiului a inceput in 1948, cand regimul comunist a nationalizat imobilul. Primii ani de democratie populara au adus grave stricaciuni cladirii. Abia in 1954 se infiinteaza Muzeul de Arta Populara care a functionat in aceasta cladire pana in 1977, lasand locul Muzeului Sticlei si Ceramicii.
In prezent, cladirea a fost retrocedata urmasilor familiei Stirbei care au vandut-o unui anume Ovidiu Popescu. La scurta vreme au fost demolate grajdurile palatului (unice in Bucuresti) si depozitul de vinuri (tot constructie de epoca), iar in locul lor, imediat in spatele fostei resedinte domnesti, urmeaza sa se construiasca un ”mall-cultural” (??) din sticla si otel.
Surse: Art Historia, Bucurestii Noi si Vechi
1 comentarii:
Da, Palatul urmeaza sa fie doar o anticamera a marelui edificiu sticlos care se va rifica pe marea suprafata dinspre strazile Banului si Gral. Budisteanu.
Cant te gandesti ca in gradina Palatului erau odinioara plante si anumale exotice!
Trimiteți un comentariu