sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Cluj - Palatul Berde si Hotel Astoria

sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Palatul Berde si Hotel Astoria

In Cluj-Napoca, la capatul strazii Horea se afla cateva cladiri istorice remarcabile. Cea din stanga este Palatul Berde, construit la sfarsitul secolului XIX, in stil secesionist (un stil arhitectural mai putin folosit in Romania - se gaseste cu precadere in Ardeal, dar si in cateva cazuri in Bucuresti sau Constanta).

Imobilul din centrul imaginilor este Hotelul Astoria, in prezent Camera de Comert si Industrie Cluj. Despre cladirea din dreapta nu stiu nimic. In aceasta piata cred ca s-a tras in zilele de decembrie 1989, deoarece pe cladirea Camerei de Comert si Industrie este montata o placa in memoria acelor zile.

Zona nu pare foarte mult transformata. Doar cladirile din planul indepartat au fost demolate (pentru a se largi strada?), iar pe artera principala au aparut linii de tramvai.

7 comentarii:

Raiden spunea...

Arata jalnic aceste cladiri. Ce-i cu culorile alea? Dezamagitor. Comparatia e buna, btw.

Anonim spunea...

Interesant articol! Fotografia veche pare a fi de candva din anii 1920, ce se poate deduce din imbracamintea femeii din prim plan mai ales, dar si a celorlate persoane. In speta fusta nu acopera gambele ca inainte de primul razboi mondial, moda ce in popor se raspandeste prin anii '20, iar palaria aduce putin a tipul 'Charleston' care e tipic perioadei pre-criza din '29-'33. De asemenea autobuzul din dereapta pare a fi din anii 1920, mai ales daca te uiti la roata din metal ambutisat si nu cu spite, etc. Cladirea din mijloc as pune-o ca cel mai devreme prin a doua decada a sec. 20.
Greu de spus din foto ca fatada cel putin a palatului Berde este Secession, pare mai degraba Beaux Arts cu specific unguresc, poate in interior sa aiba acel tip de Art Nouveau.
Valentin M.

Iată Lumea spunea...

Clujul e cu ochii pe tine de sambata incoace. Asa ca sa ai grija mare ce postezi sa nu ma faci de ras! Glumesc. N-ai sa ma faci de ras stiu.

Lucian Vasile spunea...

Raiden - Culorile Palatului Berde sunt ok... Cele de la fostul Hotel Astoria in niciun caz!

Valentin M. - Cred ca aveti dreptate. Anul 1910 era denumirea pozei, asa ca este foarte probabil sa fie gresit. Va multumesc pentru observatiile dvs!

Anizaima - Stiu, fata din Ardeal :P

Adi Dancu spunea...

Completare la textul articololui:
... Iar pe acoperisul cladirii din dreapta (cea care aici se vede prea putin) se pot admira cateva exemplare foarte bine-crescute de salcam (respectiv alte arborescente mai mici), din pacate un simbol reprezentativ (evident ca nu al respectului fata de natura, ci al nepasarii fata de cladirea respectiva).

Anonim spunea...

f faina comparatia

Alex spunea...

E exact ca 1910 nimic nu e schimbat la cladiri. Am fost anul trecut in Cluj la Hotel Astoria in delegatie si mi-a placut mult hotelu. Anul acesta am fost la crama-haiducilor.ro e un hotel specific traditional foarte frumos

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket