marți, 21 decembrie 2010

Bistrita - Biserica Evanghelica

marți, 21 decembrie 2010

Biserica Evanghelica

Biserica Evanghelica din Bistrita a fost construita in secolul XIV pe ruinele primului lacas de cult al colonistilor sasi din oras si, dupa indelungi transformari, a ajuns in 1563 la forma sa actuala. Turnul bisericii a fost initial o constructie separata cu rol de supraveghere a pericolelor externe si a incendiilor, fiind unit ulterior cu cladirea.

Biserica Evanghelica a fost afectata de doua incendii majore: unul in 1857 (cand acoperisul a fost puternic afectat) si altul in 11 iunie 2008 (cand clopotele de secol XV ale bisericii au fost distruse). In prezent, cladirea este intr-un amplu proces de restaurare.

9 comentarii:

Raiden spunea...

Vegetatia aia TREBUIE sa dispara, ca prea acopera cladirea!

Lucian Vasile spunea...

In toata Bistrita e aceeasi problema. Nu se vad aproape deloc fatadele cladirilor istorice din cauza copacilor.

Raiden spunea...

Pai iti dai seama, daca la Bucuresti e o problema cu toaletarea vegetatiei, altundeva e si mai grav.

Lucian Vasile spunea...

Ma asteptam ca in Ardeal sa fie o situatie mai buna. Spre exemplu, in Sibiu ori Brasov nu sunt astfel de probleme.

Raiden spunea...

...exemple fericite :)

Test spunea...

Revin cu mare placere pe blogul ta. Bravo pentru "protrivirea" punctului de fotogragiere!

Anonim spunea...

E interesanta zona altarului in capatul de est al bisericii, arata ca fragmentul unei cladiri mai mici continuata de nava de dimensiuni mult mai ample. Altarul este primul element la infiintarea unei biserici si prin urmare cel mai vechi. Ce avem aici indica faptul ca fragmentul de cladire care il contine este cam cum ar fi aratat biserica in primul secol de colonizare al sasilor la Bistrita. Arhitectura este provincial gotica, dar e posibil sa contina in zona altarului fragmente romanice. Turnul este de asemenea interesant si are originea probabil in fortificatia care inconjura biserica initiala veche, nava care o vedem acum inglobandu-l in structura sa. Interesant cum se vede din fotografiile tale peste timp cum sufera in zilele noastre acest monument in custodia populatiei de o alta etnie.

Valentin Mandache
Case de Epoca

Lucian Vasile spunea...

Cristian Istrate, va multumesc si va astept oricand :)

Valentin Mandache, aveti dreptate referitor la atentia si grija altei comunitati etnice pentru patrimoniul mostenit de la sasi. Totusi, Bistrita cred ca este chiar un exemplu imbucurator in comparatie cu Sighisoara...

ADRIAN spunea...

Sunt curios daca a platit cineva pana la urma pentru neglijenta criminala care a dus la incendiul din 2008. Sau daca primarul a patit ceva pentru sapatul cu excavatorul la fundatia unui catarg pentru drapel langa biserica distrugand in felul asta situl arheologic de acolo ...

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket