luni, 17 ianuarie 2011

Cluj – Biserica Evanghelica Luterana

luni, 17 ianuarie 2011

Biserica Evanghelica Luterana

Biserica Evanghelica Luterana (frecventata de luteranii maghiari) a fost construita intre 1816 – 1829, arhitectul fiind George Winkler. La ridicarea cladirii (al carei turn atinge 43 m) au fost folosite pietrele din vechiul ”Bastionul rotund”, constructie medievala.

In dreapta este fostul Hotel Central (in maghiara: Kozponti Szalloda), a carui constructie a inceput la mijlocul secolului XIX, fiind finalizata in 1868. In prezent, in cladire functioneaza Hotel Melody.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Ce este intereansant in set-up-ul urban prezentat in fotografiile tale este armonia arhitectural stilistica si unitatea urbanistica a celor doua cladiri clujene: biserica evanghelica ungureasca si Hotelul Central. Prima este intr-un stil baroc austriac raspandit in cadrul impreiulului Habsburg si promovat mai ales dupa razboaiele napoleniene ca un stil imperial unificator, fiind astfel un statement identitar pan-austriac in Clujul dominat de unguri atunci (ungurii transilvaneni erau in majoritate relativa de denominatii protestante, ceea ce a constituit si idologia principatului dupa dezastrul de la Mohacs). Mai mult decat atat, barocul se asociaza cu catolicismul coroanei habsburgice si principala ideologie a acestui impreiu. O biserica in stil baroc austriac pentru o comunitate protestanta este iarasi un mesaj imperial de dominare si toleranta totodata.
Cladirea hotelului dateaza la un an dupa ce a fost instituit dualismul Austro-Ungar si recunoasterea identitatii ungare in cadrul imperiului. Stilurile arhitecturale care luau fiinta in Ungaria de atunci incepeau sa puna accent pe identiatea maghiara, punand in lumina trasaturi medievale gotice si romanice care aduceau aminte pe perioada de aur a regatului maghiar. Faptul ca arhitectul hotelului a preferat sa pastreze unitatea stilistica a pietii, optand pentru un baroc asutriac spune mult despre civilizatia si respectul intre comunitati a acelor vremuri si a faptului ca nu se construia fara idee si viziune cum se intampla in Clujul cvasiromanesc de astazi.

Valentin Mandache
Case de Epoca

altblogromanesc spunea...

Am inteles ca in Cluj vor disparea cablurile intinse peste tot, la fel ca si-n Brasov, desi pana acum nu s-a sapat nici un metru de sant pentru noua retea subterana. De asemenea sunt curios daca cineva din primarie va studia imaginile vechiului Cluj si va lua in considerare mutarea stalpilor de iluminat care impiedica turistul sa admire frumoasele constructii de epoca.

Lucian Vasile spunea...

Domnule Mandache, ”decodarea” pe care ati realizat-o este foarte, foarte interesanta! Acum inteleg altfel cladirile..

abacadabra, ar fi tare bine sa scapati de cabluri. In Bucuresti se sapa intr-una de aproape de an...

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket