marți, 15 februarie 2011

Palatul Academiei Comerciale

marți, 15 februarie 2011
Palatul ASE

Sau mai pe scurt, Palatul ASE. De fapt, aceasta denumire a fost stabilita in perioada comunista, mai exact in 1967. Numele initial al institutiei de invatamant, infiintata prin inalt decret regal in 1913, a fost Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale.

Cladirea din Piata Romana a fost construita intre 1916 - 1926 (bineinteles, cu intrerupere in timpul Primului Razboi Mondial), dupa planurile arhitectului Grigore Cerkez. Pana la finalizarea imobilului, institutia de invatamant a functionat intr-o cladire din Piata Palatului, disparuta in 1939, din cauza sistematizarii cerute de Regele Carol al II-lea (sursa: bucurestiivechi.ro).

Piata Palatului Regal - 2
Cladirea din Piata Palatului Regal, cu Hotelul Athenee Palace in fundal - 1915

Despre bila de pe cladire nu mai spunem nimic, pentru ca probabil toata lumea stie mitul. In urma cu 2 ani chiar s-a crezut ca acesta fusese confirmat, deoarece bila disparuse. Totusi, era vorba doar de lucrari de renovare a imobilului, iar celebra bila si-a reluat locul si importanta in legendele urbane. Legat tot de acest aspect era bancul cu Palatul ASE si statuia lui Take Ionescu din apropiere (se afla, aproximativ, pe locul intrarii la statia de metrou Piata Romana - monumentul a fost distrus de comunisti).

Statuia Take Ionescu - 1930
Statuia lui Take Ionescu - 1930

Barbatii care treceau prin dreptul monumentului spuneau in gluma ”Take, Take, vrem femei!”. Iar politicianul, aratand cu mana spre Palatul Academiei Comerciale, parca raspundea ”La ASE sunt cate vrei!”.

7 comentarii:

Raiden spunea...

"Numele initial al institutiei de invatamant, infiintata prin inalt decret regal in 1913, a fost Academia de Inalte Studii Economice." - gresit, denumirea initiala si, mai apoi, interbelica a fost "Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale (AISCI)".

Asta pentru ca studiile economice sunt diferite de studiile comerciale si industriale, care au si o parte tehnic-industriala pronuntata (fizica si chimie industriala, industria si comertul cerealelor/lemnului, studiul marfurilor, comertul, industria si legislatia petrolului, tehnologia industriala - si tot atatea materii disparute!), la care s-a renuntat de-a lungul istoriei institutiei.

Lucian Vasile spunea...

Raiden, multumesc! Am corectat.

Raiden spunea...

Tot nu e bine :)

Lucian Vasile spunea...

Ai dreptate, nu am fost atent :)

Raiden spunea...

Asa DA! :)

Mihaela spunea...

Nu pot sa cred ca a ramas atatia ani neschimbata, arata identic. Doar adresa site-ului este in plus. Sunt curioasa cum arata si prin interior cand a fost construita.

Unknown spunea...

Oau... stiam mitul despre bila dar habar n-aveam si de statuie :)) Ahahaha genial.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket