vineri, 25 februarie 2011

Sibiu - Piata Mare (vazuta de sus)

vineri, 25 februarie 2011

Untitled-2 copy

O antiteza realizata din turnul Catedralei Evanghelice din Sibiu. In urma cu mai mult de un secol, cladirea Bancii de Credit Funciar (actuala Primarie) nu fusese inca ridicata, iar Piata Mare parea surprinzator de aerisita si goala. Frapanta este dezvoltarea orasului, ale carui zone periferice erau foarte aproape de centrul asezarii la finalul secolului XIX, dar dupa dezvoltarea sa accelerata din perioada comunista (materializate prin constructia de blocuri), amprenta sa la sol s-a marit considerabil.

8 comentarii:

Unknown spunea...

Superbe imagini

razvan spunea...

bravo! continuati tot asa!

Raiden spunea...

Wow, asta e o comparatie istorica!
Oricum, de cand au intrat romanii in Sibiu, l-au stricat :))

Anonim spunea...

raiden, de cand au intrat romanii in Sibiu, prietene? Dupa 2000 cumva, de cand au inceput sa se construiasca turnuri de beton si sticla prin cartierele de case, pe foste parcuri, parcari pe spatii verzi... Sau in 1910, cand autoritatile austro-ungare au daramat pe rupte din vechile fortificatii si constructii vechi, ca sa sistematizeze orasul? Sau in anii '60, cand autoritatile romanesti, asa cum erau ele "national comuniste", au cheltuit sume pentru renovarea fortificatiilor si a altor monumente istorice (sasesti), care altfel astazi nu ar mai fi existat? Asa, pentru stiinta: acum vreo 200 de ani, cam 20% din populatia Sibiului se declarau romani, la recensaminte. Intradevar, este o moda acum, de cativa ani, ca romanii sa-i pupe in fund pe sasi si sa-i proslaveasca din toate pozitiile, dar exagerarile nu-s bune.

Raiden spunea...

Ma inclin in fatza cunostintelor tale extinse despre Sibiu, atotstiutorule Anonim. Daca as avea inalta onoare sa stiu si cine ma apostrofeaza, as fi cu atat mai impresionat!

Lucian Vasile spunea...

Anonim - aceleasi autoritati comuniste vroiau sa darame o latura a Pietei Mari. Cred ca meritul renovarii trebuie acordat arhitectilor si comunitatii germane din oras.

Anonim spunea...

Lucian Vasile - am auzit, si inca aia era doar una dintre prostiile care le-o trecut prin cap. Bine ca n-au mai apucat. Nu zic ca nu au avut merite si sasii. Dar numai ei singuri, nu ar fi putut face chiar nimic atunci. Tot ce zic eu este ca nu trebuie exagerat nici cu sasofilia. Orice lucru pe lumea asta e cu bune si cu rele.
PS: "Autoritati comuniste" nu inseamna doar romani, ca erau si sasi destui. Si arhitecti.
Raiden, as fi semnat si eu cu un pseudonim, gen Raiden, dar tot neidentificat ramaneam. Si oricum, nu vroiam sa impresionez, asa ca nu-i nici o pierdere daca n-am facut-o.

Anonim spunea...

Scuze, am uitat o precizare: Comunitate saseasca nu inseamna comunitate germana. De origine germana, da. Dar sasii au propria identitate, si de-ar fi doar istoria proprie de 800 de ani.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket