vineri, 4 martie 2011

Bucuresti - Statuia Regelui Carol I

vineri, 4 martie 2011

Statuia lui Carol I

In 1939, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea primului rege al Romaniei, a aparut ideea realizarii in capitala a unei statui ecvestre a lui Carol I, ce urma sa fie amplasata in fata Fundatiei Culturale intemeiata de primul monarh, fiind indreptata spre Palatul Regal. Propunerea a fost repede sustinuta de Carol al II-lea care avea fata de primul suveran o reala admiratie. Lucrarea a fost incredintata sculptorului croat Ivan Mestrovic, unul dintre cei mai renumiti artisti europeni la acea data, iar soclul din granit rosu era opera arhitectilor C. Ionescu si N. Cucu.

Inaugurarea monumentului a avut loc pe 10 mai 1939, de ziua nationala a tarii, printr-o ampla festivitate in Piata Palatului Regal din Bucuresti (despre care a scris Armyuser). Statuia a fost martora unor evenimente deosebit de importante pentru istoria tarii - defilarile legionare din perioada guvernarii camasilor verzi, hora bucuriei pe care bucurestenii au jucat-o in jurul sau pe 22 iunie 1941 (cand armatele romane au trecut Prutul) sau manifestatia pro-monarhica si anti-comunista din noiembrie 1945. De amintit ar fi faptul ca in dupa redobandirea Basarabiei, in al Doilea Razboi Mondial, langa statuia ecvestra au fost amplasate doua tancuri sovietice, captura de razboi a soldatilor romani (recuperate in 1944 de ”fratii de la rasarit”).

IMG_0857

Manifestatie legionara din toamna lui 1940 - in dreapta este Fundatia Culturala Carol I (redenumita in perioada comunista BCU), in stanga Palatul Regal, iar in plan indepartat Hotelul Athene Palace

Existenta statuii a fost una limitata, deoarece o data cu instaurarea comunismului si inlaturarea abuziva a monarhiei, monumentul a disparut din Piata Palatului Regal, in 1948. Cele mai multe voci sustin ca cele peste 12.000 kg de bronz din care era realizata opera de arta au fost topite si folosite la turnarea statuii lui Lenin din fata Casei Scanteii. Soclul de granit, usor modificat, ar fi fost utilizat la aceeasi statuie din actuala Piata a Presei Libere. Altii spun ca monumentul inaugurat in mai 1939 inca ar exista, fie ingropat undeva, fie intr-un subsol a Casei Scanteii (vorbeam la un moment dat cu cineva care se jura ca a vazut-o in urma cu cativa ani acolo).

De curand, autoritatile romane au reamplasat un monument similar pe locul din fata Fundatiei Culturale Carol I. De fapt, macheta statuii originale exista in Croatia, in posesia urmasilor lui Ivan Mestrovic, insa din mai multe motive (Raiden a discutat despre ele aici), Primaria Bucuresti l-a ales pe romanul Florin Codre sa realizeze noua statuie. Din pacate, rezultatul nu se ridica deloc la nivelul monumentului din anii 40. Capul calului este prea mic in raport cu restul corpului, coada are o pozitie foarte ciudata, haina regelui pare anormal de lunga, soclul este considerabil mai mic decat cel original (de aceea si antiteza pare a fi usor fortata). Totusi, este de apreciat ca memoria primului rege al tarii nu a fost uitata - pacat insa ca s-a folosit o cale nu tocmai potrivita pentru a fi readusa in prim-plan.

4 comentarii:

Raiden spunea...

Nu e de apreciat nimic. Statuia este dubioasa, fabricarea ei este dubioasa, "artistul" creator este dubios, participarea Casei Regale la inaugurare e dubioasa - foarte mare dezamagire.

Sustin in continuare ca aceasta statuie merita sa fie data la topit.

Alex spunea...

din "resturile" care anu au mai ajuns in corpul lucrarii si-au tras ceva vilutze la munte aia de la Comisia de la primarie si nenea artistul poporului.

Lucian Vasile spunea...

Raiden, eu zic ca e mai bine decat nimic. Bine ca e.

Alex - nu stiam asta, interesant!

Anonim spunea...

Continuati!!

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket