sâmbătă, 6 august 2011

Bucuresti - Palatul Facultatii de Drept

sâmbătă, 6 august 2011
Palatul Facultatii de Drept

Cu ceva vreme in urma vorbeam despre proiectul interbelic al Cetatii Universitare care urma sa fie construita in Bucuresti, in zona Eroilor - Grozavesti. Aceasta idee s-a materializat doar sub forma a doua cladiri: Casa de Cultura a Studentilor ”Universul” si Palatul Facultatii de Drept, care apare in antiteza de mai sus.

Ca institutie, Facultatea de Drept a aparut la mijlocul secolului XIX, fiind una din facultatile din cadrul Universitatii Bucuresti fondata de Alexandru Ioan Cuza. Daca pana la Primul Razboi Mondial, erau cateva zeci de studenti in fiecare an, in perioada interbelica numarul acestora a crescut intr-un ritm alert ceea ce a dus la nevoia acuta a unui local propriu.

Beneficiind de suportul regelui Carol al II-lea, decanul Nicolae Basilescu incepe o campanie de strangere de fonduri, iar in 1934 incep lucrarile la Palatul Facultatii de Drept. Arhitectul ales a fost Petre Antonescu, iar constructia avea sa devina unul dintre cele mai reusite imobile art-deco din capitala. Pe fatada cladirii se pot vedea mai multe reliefuri realizate de sculptorul Mac Constantinescu. Dupa numai 2 ani, in 1936, constructia era finalizata.

Dupa bombardarea grava a cladirii Universitatii din piata omonima, palatul de pe actualul bulevard Kogalniceanu a devenit sediul institutiei superioare de invatamant. De-a lungul istoriei sale, aula a gazduit numeroase evenimente: de la intalnirile legionare din toamna lui 1940 sau festivitatea de deschidere a anului universitar din 1945 la care a participat Regele Mihai impreuna cu numerosi demnitari ai vremii la concertele Iris de la inceputul anilor 90 sau banalele festivitati de absolvire din prezent.

Poza veche este realizata in primii ani de democratie populara. Cladirea scapase neafectata de bombardamentele din 1944, insa schimbarile (radicale) se aflau in spatele zidurilor, de unde numerosi studenti si profesori fusesera eliminati si inchisi in diferitele temnite din tara. In prezent exista un proiect de modernizare a cladirii, prin inlocuirea geamurilor vechi cu termopane (presupun ca aparatele de aer conditionat sunt totusi doar o coincidenta).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket