miercuri, 18 februarie 2009

București - Strada Lipscani

miercuri, 18 februarie 2009

În centrul vechi al Capitalei, se ridică monumentalul palat al Băncii Naţionale a României, care este compus din două construcţii unite, dar ridicate în perioade diferite având trăsături specifice. Despre secţiunea nouă, voi vorbi mai detaliat într-un viitor post. Acum nu amintesc decât că planurile ei au fost elaborate de un colectiv de arhitecţi conduşi de arhitectului Ion Davidescu. Piatra de temelie a fost pusă în 1937, iar construcţia efectivă s-a realizat cu precădere în anii celui de-al doilea război mondial.

Partea veche însă este reprezentată de latura dinspre strada Lipscani (poză, în dreapta), fiind o un efect al contextului istoric de după Unirea de la 1859. În ciuda tentativei lui Alexandru Ioan Cuza a crea o monedă naţională – romanatul - dezvoltarea economică a României s-a conturat după instaurarea monarhie şi mai ales după cucerirea independenţei (1877). În 1874 se construieşte pe Calea Mogoşoaiei (care va fi ulterior redenumită Calea Victoriei) Palatul CEC, o primă puternică instituţie bancară. În aprilie 1880, se hotărăşte înfiinţarea BNR, care va funcţiona pentru câţiva ani în nişte camere improprii. Aceste lucruri, precum şi apropierea de tot centrul economic bucureştean (reprezentat de hanuri, hoteluri, ziare şi tipografii) din zona Lipscanilor, determină statul român să cumpere zona „hanul lui Şerban Vodă” pentru a construi o clădire reprezentativă pentru Banca Naţională.

La data de 26 februarie 1882, proiectul pentru construcţia acestei clădiri a fost încredinţat arhitecţilor francezi Cassien Bernard şi Albert Galleron, formaţi la Ecole de Beaux Arts din Paris. Decizia se poate explica prin faptul că stilul eclectic cu influenţe franceze reprezenta direcţia urbanistică a Bucureştiului de la sfârşitul sec. XIX. Piatra de temelie a fost pusă la 12 iulie 1884, iar lucrările s-au desfăşurat sub atenta supraveghere a inginerului arhitect Nicolae Cerchez, asistat de arhitectul E. Băicoianu.

În ziua de 1 iulie 1890, construcţia a fost, în linii mari, finalizată. Palatul a cunoscut o perioadă de activitate febrilă, polarizând în jurul său multe alte sedii de bănci şi societăţi de asigurări. În sală de marmură, actual Muzeu al BNR-ului, se găsea o masă mare, de lemn masiv, cu călimări, tocuri, sugative, pentru completat titluri, unde clienţii putea să completeze actele necesare şi să obţină banii depuşi.

Clădirea adăposteşte şi lucrări de artă de o însemnată valoare, precum tablouri semnate de Nicolae Grigorescu şi Eugen Voinescu. Sala de Consiliu este una din cele mai luxoase încăperi, fiind decorată cu motive florale şi geometrice din stucaturi aurite, dotată cu mobilier în stil Ludovic al XIV-lea cu scaune în piele de Cordoba, candelabre masive din bronz şi draperii de brocart roşu-purpură cu broderii în fir de aur, adăpostind pe pereţi patru picturi monumentale, încastrate în rame masive de stucatură.

3 comentarii:

Raiden spunea...

Salut initiativa Now & Then! Prima comparatie este reusita, tot ce pot sa spun e ca astept cu nerabdare si altele. Bravo!

Din moment ce esti din Ploiesti, as vrea sa vad, daca e posibil, niste comparatii si de acolo. Centrul era atat de frumos inainte de constructia actualei Primarii + ansamblul de blocuri (oribile). Bine, nici Hotelul Central nu a scapat de modernizare, insa nu intr-o maniera buna.

Raiden spunea...

2 observatii:
- nu calea Mogosoaiei, ci Podul Mogosoaiei;
- a fost cumparat chiar Hanul Serban-Voda, nu neaparat zona;

Pacat ca nu se poate vizita Muzeul BNR. Ma intreb de ce mai exista daca tot nu se viziteaza.

Daca vrei sa faci un blog dedicat comparatiilor, poti prelua si comparatiile mele, cu specificarea sursei.

Lucian Vasile spunea...

Raiden,

multumesc frumos pentru incurajari si pentru ajutor (indicații și posibilitatea de a prelua unele comparatii ale tale).

Aici o sa apara articole despre Ploiesti, dar din martie voi porni un blog centrat exclusiv pe acest oraș.

Cât despre muzeul BNR, cred că nu el trebuie bătaie de cap. Tipic românesc.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket