duminică, 1 martie 2009

București - Bulevardul Magheru

duminică, 1 martie 2009

Bulevardul Magheru copy

Bulevardul Magheru este artera bucureșteană faimoasă pentru construcțiile interbelice inovatoare și, mai ales, șocante la acea vreme. Astăzi, blocurile construite în anii 20-30, subrezite și, uneori, remodelate de cutremurele din 1940 și 1977, sunt în puternic contrast cu inserțiile arhitecturii comuniste, relevând discrepanța dintre eleganța interbelică și conformismul socialist.

Acest lucru se observă cel mai ușor privind blocul Creditul Minier (în anii'50 inscripția de sus va fi schimbată în SovRomPetrol). În continuarea sa, la stradă, era Sala Dalles, care mai apoi a fost înglobată într-un bloc cu arhitectură monotonă stalinistă. Remarcați diferența de stil între cele două construcții - elocventă, nu? Ca fapt divers, în acel bloc care în poza din zilele noastre este mascat de cel comunist a trăit Nichifor Crainic (paradoxal, fondatorul tradiționalismului a locuit într-un edificiu modernist :) ).

Eh, astea vremurile. În anii 30, erau copaci, trăsuri, tramvai și câteva mașini. Azi, stâlpi, fire și mașini. Multe mașini.

8 comentarii:

Raiden spunea...

Hehe,prin compania "Creditul Minier" s-au scurs niste importante resurse de titei romanesc catre Wehrmacht in anii '40 :D

Lucian Vasile spunea...

Nu știu nimic, de asta, spune-mi mai multe, te rog :)

PS: da, iar prin SovRomPetrol s-au scurs de toate spre sovietici

Raiden spunea...

Imobilul "Creditul Minier" era sediul central al companiei petrolifere cu acelasi nume, care se ocupa cu extractia si rafinarea titeiului de pe Valea Prahovei in principal.
In prima parte a celui de-al Doilea Razboi Mondial, pana in 23 august 1944, Creditul Minier a facut afaceri cu Germania Nazista, sustinand cu petrol romanesc efortul de razboi al Wehrmachtului.

Asa cum ai spus si tu, dupa fondarea companiilor SovRom, directia acestui petrol s-a modificat substantial.

Vladiana Militaru spunea...

Luci, destept mai esti! Ptiu, ptiu, sa nu-ti fie de deochi! :) Sunt tare mandra sa stiu linkurile catre blogurile tale! Mai invat si eu cate ceva. It's great to be your friend :D

Lucian Vasile spunea...

Vladi, nu e chiar așa:) Oricum, mulțumesc de aprecieri :)

Vlahul spunea...

Economia Romaniei n-a fost niciodata lipsita de "atacul" capitalurilor straine, se poate vedea asta din analiza guvernarilor liberale si taraniste din perioada interbelica ( politicile "prin noi insine" vs "portile deschise" foarte actuala daca ne amintim sloganurile de dupa '89 ), trecand la o perioada in care ce poate fi caracterizata "de la un monopol la altul" intre 1940-1956 ( vezi "De la Solagra la Sovrom" ) si ajungand la situatia resurselor de astazi.

Ovidiu Draghia spunea...

Cred ca si in perioada interbelica, Magheru se oprea la Scala. Coltul fotografiat este la intersectia dintre Batistei si Balcescu. Sigur, multa lume uita ca exista si bul. Balcescu si duce Magheru pana la Universitate, dar macar noi astia pasionati de oras ar trebui sa nu calcam in strachini. Zic.

silvia spunea...

Pina dupa 1990, actuala artera ce leaga Piata Unirii de Piata Romana era impartita in doua, astfel: de la Piata Unirii pina la Piata Universitatii se numea Bulevardul Nicolae Balcescu, iar de la Piata Universitatii pina la Piata Unirii se numea Bulevardul Magheru. Stie cineva cum se numeau acestea doua inainte de 1950? Ma intereseaza numele acestora incepind cu 1870 - 1880.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket