sâmbătă, 14 martie 2009

București - Hotel - Restaurant Capitol

sâmbătă, 14 martie 2009

București - Hotel - Restaurant Capitol

La intersecția străzii Constantin Mile cu Calea Victoriei se ridică una dintre clădirile emblatice pentru viața mondenă a Bucureștiului romantic, și anume Hotel - Restaurantul Capitol.

Povestea începe cu un secol și ceva în urmă, când în locul unei modeste case cu un etaj, s-a construit între anii 1900 - 1905 Hotelul Luvru. Această denumire a dăinuit până în 1936, până când un belgian, Haitz pe numele său și destul de iscusit într-ale afacerilor, a deschis la parter celebra Caffe Royal. Aici cânta pentru protipendada românească dornică de muzică populară taraful condus de Petrică Moțoi (care între noi fie vorba era un virtuos al instrumentelor, dar veșnic perdant al concursurilor muzicale).

Perioada comunistă a însemnat pentru această clădire un traseu aparte. În 1945, restaurantul lui Haitz s-a închis, iar farmecul său s-a risipit în vârtoarea evenimentelor istorice. În anii 70, edificiul a intrat în reparații capitale, iar în 1976 s-a redeschis publicului sub o nouă denumire: Hotel - Restaurant Capitol.

2 comentarii:

Raiden spunea...

In poza veche, in casa din dreapta (astazi pe locul ei este spatiul verde din fata blocului "Romarta") se gaseau Clubul Partidului National Taranesc" si un atelier foto Kodak.

Am si eu o comparatie a acestei zone, dar de sus - remarc acelasi lucru si la tine - atunci: oameni multi, vehicule putine; acum: oameni putini, vehicule multe in aceasta intersectie.

Lucian Vasile spunea...

De club știam ceva (evident acum de ce s-a demolat taman acea zonă), dar de Kodak habar nu aveam.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket