Sobră și elegantă, această clădire reflectă tendințele urbanistice care au schimbat fața Bucureștiului la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Alături de Palatul Creditului Industrial (despre care voi vorbi altă dată) închide zona statuilor din fața Universității București.
Palatul Societăţii de Asigurări "Generala" (operă a arhitectului Oscar Maugsch) a fost construit în locul vechii grădini a Palatului Suțu (actual Muzeul al Bucureștilor), fiind finalizat în 1906.
Și ca o mică amintire a vremurilor: în perioada celui de-al doilea război mondial, la diferitele manifestații care aveau loc în fața Universității, între coloanele Palatul Societăţii de Asigurări "Generala" erau atârnate drapele României și, uneori, și portretele Mareșalului și ale Regelui.
6 comentarii:
Inca una reusita, dar am o observatie de ordin "lingvistic": este incorect "Palatul Sutu" (a se citi "shutzu"). Pronuntia gresita s-a impamantenit in vremea comunistilor.
Corect dpdv istoric este "Sutu" (a se citi "sutzu"), asa cum, daca o sa te uiti, scrie si pe placa de la intrarea in cladire :)
Mulțumesc de observație, am corectat :)
Fac o cercetare asupra cladirii iar informatia referitoare la anul 1906 pare falsa pana in acest moment. Planul bucurestiului 1911 nu indica o constructie pe acest loc; in 1905 abia cumpara locul Emil Lahovary care si apare pe respectivul plan drept proprietar. Exista si o fotografie a statuii lui Mihai Viteazu care are in fundal biserica rusa (pe bucuresti.itbox.ro; frumos ca au pus toate pozele alea pe care si le-au "stampilat" cu indicativul lor insa era elegant sa precizeze sursa caci ma indoiesc ca ar fi autori sau proprietari nu?). Din unghiul in care e facuta poza nu s-ar putea vedea biserica fara sa fie obturata de cladirea masiva a societatii de asigurari iar biserica e facuta in 1911 ... concluzia urmeaza sa o trag zilele astea dar ma tem ca Maugsh ar fi putut face eventual corpul de langa fosta bursa, care e anterior.
Anonim,
Data am luat-o din Lista Monumentelor Istorice, de aici: http://www.monumenteromania.ro/index.php/monumente/detalii/ro/Banca%20Comerciala%20Romana%20fostul%20Palat%20al%20Societatii%20de%20Asigurari%20Generala/956 , iar restul de aici: http://www.generali.ro/despre_noi/generali_asigurari.htm
Da, stiu insa eu am informatia corelata din planul 1911 unde proprietar e ste E.Lahovari iar la arhivele nationale DMB (calea Vacaresti) exista la fond PMB Tehnic un dosar 130/1906 (pe care il vad miercuri) care se refera la vanzarea terenului P.O.B. din strada Smardan, fosta Vestei lui E. Lahovari ...
Revin miercuri.
Adrian C
Am uitat sa spun ca nu stiu ce sa spun despre chestia cu Generali ... din alte surse rezulta ca Marmorosh Blank a fost implicata in infiintarea societatii in Braila .. am sa ma uit in fondul aflat in aceleasi arhive si care se refera la aceast Banca, daca voi avea timp.
Exista si un fond Societatea Generala de Asigurari Nationala insa asta a fost alta societate asa ca nu am alta susrs decat cea indirecta.
Trimiteți un comentariu