vineri, 20 martie 2009

Bușteni - Bulevardul "Carol I"

vineri, 20 martie 2009

'Busteni

Am mai vorbit în articolele anterioare despre Bușteni, mai exact despre Biserica Domnească din oraș. Astăzi ne vom opri puțin asupra străzii principale, axa sud-nord a urbei, mai exact Bulevardul "Carol I"

Prea multe de spus despre această arteră nu ar cam fi. Strada a fost construită din porunca lui Vodă Bibescu, pe la mijlocul secolului XIX, în cadrul unei șosele Câmpina - Predeal și, în ciuda conflictelor turco-austriece, proiectul a fost finalizat destul de repede. Nu știu cum se numea inițial (presupun că era o denumire legată de drumul comercial - probabil Calea Brașovului), dar după venirea pe tronul țării a regelui Carol I de Hohenzollern și mai ales după sprijinul dat de Majestatea Sa localității (mai ales la construirea bisericii), bulevardul principal i-a purtat numele.

4 comentarii:

Raiden spunea...

Noroc cu muntii, ca ai putut sa localizezi unghiul, ca in rest... nu prea a mai ramas nimic din vechea configuratie.

Dupa anii '80 avem si in Bucuresti o groaza de strazi in aceeasi situatie - de nerecunoscut!

Lucian Vasile spunea...

Sper să fie acesta unghiul, cu toate că de ceva vreme am o slabă incertitudine.

Și în Ploiești la fel - străzi dispărute, înfundate sau răsărite din mintea strălucită a urbaniștilor comuniști.

Mirela spunea...

Da, unghiul este unul bun.
Ce contrast izbitor! Sunt melancolica si trista deopotriva ca nu am trait acele vremuri. Acea cladire din partea dreapta a celei de-a doua fotografii trebuia sa fie renovata si nu demolata si inlocuita cu structura aceea de centru comercial comunist in marime medie. Mult prea tardiv insa. Am ceva banuieli ca doar bunica mea a prins-o.
Acum bulevardul poarta denumirea de "Libertatii".

Lucian Vasile spunea...

Eu credeam ca bulevardul se numeste Carol... Nu stiam ca de fapt ”Libertatii” este denumirea sa. Multumesc pentru informatie!

De ceva vreme, am totusi impresia ca am ratat unghiul. Cladirea aceea din dreapta există, doar că a fost modificata substantial parca prin anii 80.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket