sâmbătă, 18 aprilie 2009

București - Gara de Nord

sâmbătă, 18 aprilie 2009

Bucuresti - Gara de Nord

În urmă cu puțină vreme am început discuția despre tronsonul de cale ferată care, din a doua jumătate a secoului XIX, a unit Transilvania cu Muntenia, oprindu-ne asupra gării din Bușteni. Capătul de linie dinspre vechiul Regat era la București, în Gara de Nord, care, surprinzător, nu este cea mai veche din oraș, aceasta fiind Gara Filaret.

Gara de Nord din București a fost inaugurată în 1872 și inițial s-a numit Gara Târgoviștei, căpătând denumirea actuală în 1888. Clădirea a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului - adaugiri de noi corpuri, schimbări ale fațadelor, etc.

Destinul ei a fost unul spectaculos, datorită importanței sale ca nod feroviar. Gara de Nord a fost martora multor evenimente istorice însemnate, de la vizita Țarului Alexandrul al II-lea al Rusiei din 1877, până la întoarcerea în țară a M.S. Regelui Mihai I în decembrie 1947, atunci când comuniștii se credeau deja scăpați de monarhie. De asemenea, pe peroanele gării au avut loc și numeroase procesiuni funerare impresionante, atunci când trenuri mortuare au adus în capitală diferite personalități ale vremii: în 1922, Take Ionescu este adus din Italia, sau în 1937, când gara se umple de cămăși verzi venite să-i primească pe legionarii Ionel Moța și Vasile Marin, morți pe frontul din Spania.

Spuneam că destinul Gării de Nord din București a fost unul spectaculos, dar mai ales unul norocos. În ciuda bombardamentelor intense din 1944, a rămas în picioare, iar peste o jumătate de veac, a avut beneficiat de schimbarea din decembrie 1989, deoarece în 1992 era programată pentru demolare. Ceaușescu vroia să radă vechea Gară de Nord și să o mute la marginea capitalei. Sună cunoscut? Ei, da, cam asta vor acuma unii arhitecți, urbaniști și politicieni. :)

2 comentarii:

Raiden spunea...

Esti sigur de informatia demolarii din 1990? Stiam de la dl. Roguski (arhitectul lui Ceausescu) ca Palatul Justitiei era programat in 1990, urmand apoi turla Mitropoliei (ori demolata, ori mutata - pe locul ei - un mausoleu comunist) si mai apoi, sistematizarea zonei Lipscani. Gara de Nord trebuia mutata, iar vechea (actuala) cladire - ori demolata, ori schimbata functiunea dupa dusparitia sinelor.

Privind comparatia (foarte buna), se observa ca Gara are nevoie urgenta de o renovare!

Paste fericit si sarbatori cu bine, Lucian!

Lucian Vasile spunea...

Ai dreptate, am confundat anii: într-adevăr, în 1990 primăvara, era programat ptr demolare Palatul de Justiție, iar Gara de Nord era în plan pentru 1992.

Și apropo de renovare, ai văzut că au vopsit într-un soi de roz una din intrări? Nu e pentru public, ci, cred, pentru personalul gării.

Paște fericit și ție :)

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket