Elegant și impunător, Palatul CEC, aflat pe Calea Victoriei, ilustrează modernizarea rapidă care avea loc în Vechiul Regat, după obținerea independenței. Clădirea aflată vis-a-vis de actualul Muzeu Național de Istorie a fost ridicată între 1896 - 1900 după planurile arhitectului francez Paul Gottereau.
Povestea începe însă mult mai demult. Pe acest spațiu s-a aflat biserica ”Sfântul Ioan cel Mare”, ridicată de Mihai Viteazu și renovată pe la 1700 și puțin de către Constantin Brâncoveanu. Și cum în acele vremuri întreg centrul vechi de azi era zona zero a Bucureștilor, lângă acest edificiu de cult s-a ridicat și un han. Atât acesta din urmă, cât și biserica, au fost demolate în 1875 datorită șubrezirii lor.
Apoi timp de 20 de ani, locul a fost dat uitării. Unii spun că aici ar fi fost unele clădiri cu activitate tot în domeniul bancar. V. Bilciurescu spune, în schimb, că aici ar fost între 1875 - 1895 cea mai mare menajerie din țară. Printre animalele exotice ținute aici erau foarte mulți papagali, ceea ce a stârnit destulă senzație în Bucureștiul sfârșitului de secol XIX (deh, dacă nu exista OTV-ul atunci..).
Toate aceste clădiri modeste vor dispărea și locul lor va fi luat de actualul Palat CEC. La inaugurarea lui din 1900 au participat membrii ai guvernului de atunci, primarul orașului, dar și Regele Carol I și Regina Elisabeta.
4 comentarii:
Asa, Luci!!! Ai ajuns la frumosul palat CEC! Incepi sa te apropii :) Un colt de strada te mai desparte de Caru' cu Bere :P
O să fie și Carul cu Bere, promit :)
Imi place la nebunie ce faceti voi doi pe acest blog, felicitari!
Cand faci fotografie,te uiti destul de mult si pe sus si atunci incepi sa observi ce nu stiai ca exista :)
In anul 2006 s-a incercat transferarea Palatului CEC catre Municipalitatea Bucurestiului, urmand ca aceasta cladire sa devina muzeu, insa va ramane cel putin inca 10 ani in custodia CEC Bank, proprietarul actual al palatului.
Trimiteți un comentariu