duminică, 3 mai 2009

București - Palatul Liga Culturală

duminică, 3 mai 2009

București - Palatul Liga Culturala

Anii '20 au reprezentat pentru România o perioadă de reașezare și de reformare datorată noilor realități. Liderii politici de atunci se confruntau cu nevoia unei armonizări a tuturor provinciilor unite cu Vechiul Regat, iar acest lucru s-a resimțit inclusiv pe plan cultural și ca urmare statul a investit bani în acest domeniu.

Astfel, în 1926 se punea piatra de temelie a edificiului cunoscut apoi ca ”Palatul Liga Cultarală” din București, situat foarte aproape de Splaiul Dâmboviței, dar și de Grădina Cișmigiului. Construcția s-a realizat sub coordonarea inginerului Constantin Cihodaru, după planurile arhitectului Ion Trajanescu și a fost finalizată în 1929. Cândva, nu știu exact când, clădirea a fost prelungită pe strada Schitu Măgureanu (se poate observa diferența în partea dreaptă), dar noului corp îi lipsesc decorațiunile neo-românești existente pe vechiul edificiu.

Puteți să faceți un exercițiu si să vi-l imaginați pe Nicolae Iorga intrând în această clădire art-deco bucureșteană, pentru că în perioada interbelică aici a avut sediu revista ”Neamul Românesc”, publicația condusă de marele istoric. Clădirea a fost și martora demolărilor ceaușiste de pe malul celălalt al Dâmboviței, când s-a construit Casa Poporului și tot acel monstruos centru civic. În plus, în antiteză se surprinde și diferența între podul cel vechi - dispărut tot în anii 80, la sistematizarea Dâmboviței - și podul cel nou, gri și monoton.

5 comentarii:

Raiden spunea...

Nu observasem pana acum corpul adaugat ulterior. Interesant.

Vechiul Pod Uranus (actual Izvor) definea un singur arc deoarece Dambovita avea albia mai ingusta. Noile poduri sunt trase la indigo: anoste si anonime, nici nu simti ca sunt acolo.

Poza veche e facuta dinspre ceea ce se numea Piata Arhivelor, de unde se urca la Mihai-Voda in deal (amplasament Parcul Izvor).

Lucian Vasile spunea...

Nu ai scris pe blog de podul Uranus, că m-am tot uitat. :)

Apropo, îmi povestea proful de Arhivistică de momentul în care s-au cam prins că se va demola complexul Mihai Vodă. Îmi spunea că pe 4 ianuarie i-a chemat la sediul Arhivelor și cu ajutorul militarilor au golit toate clădirile de documente și alte lucruri de arhivă. Povestea că avea zăpada o jumătate de metru, dar ei trebuiau să scoată toate cutiile cu piese istorice...

Apropo, te rog, dă-mi un add pe mess, că de mai multe ori am vrut să te întreb una alta și nu te am în listă. Id malasorte71.

Raiden spunea...

E programat articolul, asa ca ai putintica rabdare, mai lucrez la niste harti :)

Momentan e agitatie ca ne mutam cu tot cu bagaje si facem si un pic de restructurare.

In ce priveste messengerul, nu prea il folosesc si ai mult mai multe sanse sa ma prinzi pe e-mailul meu personal. Iti dau un mail chiar acum.

Anonim spunea...

Un amanunt interesant. Cladirea a functionat ca sediu al I.A.T.C.-ului pana in 1977 (nu stiu incepand din care an). Dupa cutremur s-a considerat ca structura nu mai e sigura si universitatea si-a cautat alt sediu. A functionat un an-doi in corpul Operetei de la TNB, apoi s-a mutat pe Matei Voievod, in fosta Jandarmerie, unde se afla si astazi. Collins.

Lucian Vasile spunea...

Collins, multumesc de informatie!

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket