Nu cunosc foarte multe date despre această construcție. Tot ce știu este că nu figurează a fi monument istoric, în ciuda vechimii sale de aproape un secol. În perioada interbelică aici a funcționat ”Marele Hotel Caraiman”, motiv de mândrie al locuitorilor din Bușteni. Probabil că după naționalizarea efectuată de comuniști (așa cred, dar nu sunt sigur) destinația i-a fost schimbată în spital orășenesc.
Sincer să fiu, nici nu știu dacă mai există această clădire. Cel puțin în vara lui 2008, imobilul încă mai stătea bine-mersi pe partea stângă a DN1-ului, în sensul spre Brașov. Apoi, au început discuțiile dacă spitalul merită renovat sau demolat și construit unul nou. Evident, banii au fost criteriul principal. Și mai evident, destui politicieni locali au susținut varianta ”românească” - demolarea. Sper, totuși, să nu se petreacă acest lucru, cu toate că...
4 comentarii:
Ieri 15 iunie 2009 era inca in picioare.
Merci pentru articol, foarte interesant !
Sa speram ca edilul sef actual nu mai are timpul necesar sa "strice" si aceasta cladire! Singura optiune, dupa parerea mea este restaurarea! Atat! Demolarea nici nu ar trebui luata in calcul... dar cum banii vorbesc...
eu ma simt ofensat de cuvintele tale "varianta românească". Adică? Eu sunt român şi apreciez aceste clădiri de epoca, apreciez arta şi cultura şi atunci? Dar şi tu văd că le apreciezi, şi atunci? Complexatule, România suntem noi, nu ei.
Daca nu iti covine si te simti asa de ofensat, de ce mai intri pe acest blog?
Prin solutie romaneasca m-am referit la modul in care societatea in general vede importanta cladirilor istorice. Degeaba suntem 10 - 50 - 100 care apreciaza imobilele vechi, daca per ansamblu comunitatea nu da doi 2 bani pe aceste valori arhitecturale. Si din pacate, asta nu este doar o mostenire a comunismului, ci lipsa de educatie are radacini mai adanci.
Trimiteți un comentariu