joi, 1 iulie 2010

Bucuresti - Hotel Athene Palace

joi, 1 iulie 2010

 Athene Palace - 1915 - 1939 - 2009

(click pe imagine pentru marire)

Zona Palatului Regal a cunoscut o dezvoltare accentuata in anii Regelui Carol I, cand au fost construite o serie de cladiri impunatoare precum Atheneul, Fundatia Culturala Carol I, Hotel Imperial sau Palatul Jockey Club. Si totusi mai ramasesera spatii  cu iesire la Calea Victoriei, care puteau fi exploatate de catre ”dezvoltatorii imobiliari”.

Un astfel de loc se afla la intersectia fostului Pod al Mogosoaiei cu strada Episcopiei unde pana pe la 1850 s-a aflat (conform bucurestiivechi.ro) hanul lui Ivanciu Gherasi, cand a fost inlocuit de hotelul lui Niculae Neculescu (un bogat proprietar, originar din Ramnicu-Sarat).

Vechea constructie a fost la randul ei demolata si intre 1912-1914, conform planurilor arhitectului Theophile Bradeau s-a ridicat prima cladire din Bucuresti cu structura din beton armat: Hotelul Athene Palace. Fatada sa era una in stil clasic, bogat decorata cu stucaturi.

Aspectul initial al cladirii a fost schimbat radical in 1937, sub indrumarea lui Duiliu Marcu, pe fatada simplificata a imobilului fiind trasate arcade alungite pe 3 etaje, pentru a oferi hotelului un aspect modernist. De la o fereastra de la primul nivel, jurnalista americana Margaret Bourke-White a privit toate evenimentele care au marcat anii 1940-1941 pentru Romania: manifestatiile din fata Palatului Regal in cinstea revenirii la tron a Regelui Mihai, defilarea camasilor verzi din 6 octombrie, ofiterii Wehrmachtului sositi in capitala sau confruntarile dintre legionari si armata.

La restaurantul hotelului, aflat la parter, se intalneau fosti si actuali diplomati care dezbateau politica si construiau intrigi sau se nasteau legaturi amoroase intre doamnele romance din inalta societate si atragatorii militari nemti. Cutremurul din toamna lui 1940 nu a afectat structura de rezistenta a cladirii, dar pe fatada se vedeau crapaturi semnificative.

Mult mai grave pentru cladire au fost bombaradamentele anglo-americane din 1944. O parte a hotelului a ars, iar toate geamurile au fost sparte de suflul exploziilor. Cu toate acestea, dupa razboi, cladirea a fost renovata si si-a pastrat in anii negri ai comunismului ceva din farmecul sau interbelic. Poate era datorita barmanului de culoare Petrica Johnson, una din figurile jazzului bucurestean. Sau poate datorita lui Pastorel Teodoreanu care pana sa sufere grozaviile temnitelor comuniste, inca mai putea fi vazut la barul hotelului. Intr-o seara din acei ani tulburi, celebrul epigramist, iesind putin turmentat din bar i-a intins 5 lei unui domn imbracat elegant si i-a cerut sa-i cheme un taxi. Respectivul, enervat, i-a raspuns ca este amiral si ca pentru ofensa adusa poate dispune masuri dure impotriva lui Pastorel. Acesta din urma nu a parut prea speriat si i-a raspuns franc: ”bine, atunci cheama-mi un vapor...”. (sursa)

Dupa cutremurul din 4 martie 1977 era nevoie de o renovare a cladirii, ceea ce s-a si produs in 1983, cand interior a fost ”modernizat” dupa dulcele stil al epocii Ceausescu. Din fericire, dupa 1990, hotelul a fost reamenajat si relansat in 1996 sub numele de ”Athene Palace Hilton”.

10 comentarii:

Raiden spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Raiden spunea...

Da, o comparatie mai reusita decat a mea, de mai demult.

Imi pare rau ca nu s-a refacut intrarea arcuita de pe coltul Victoriei-Episcopiei, era de efect.

Ai observat ca scrisul art-deco din anii '30 de pe frontispiciu s-a mentinut pana in anii tarzii ai comunismului??

Lucian Vasile spunea...

Intrarea de pe colt nu prea era practica in conditiile traficului aglomerat de pe calea victoriei...

Uite ca nu observasem treaba cu scrisul :)

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Raiden spunea...

TU esti o rusine, anonimule. Si mai esti si troll pe deasupra. Obvious troll is obvious.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Lucian Vasile spunea...

Anonim, pastreaza-te pentru tine, te rog. Cred ca ai fost mandru de tine de fiecare data cand ai apasat butonul ala de publicare a comentariului.

Si cum o regula nescrisa a blogului zice ca tot ce-i troll tre sa dispara, la fel se va intampla si cu comentariile tale.

Cristian spunea...

Pacat ca au trebuit sa-i schimbe fata cladirii originale..

Vlahul spunea...

Stie cineva de unde este vitrina asta http://img12.imageshack.us/i/vitrina.jpg/ ?

razvan spunea...

pt cine are ochi... au disparut copacii din primele 2 poze...

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket