duminică, 15 august 2010

Bucuresti - Blocul Frascati si Palatul Telefoanelor

duminică, 15 august 2010

Bucuresti - Imobilul Frascati si Palatul Telefoanelor

Cele doua imobile situate pe Calea Victoriei, intre vechea Piata a Teatrului si Piata Sarinda reprezinta arhitecturala modernista a anilor 30 din Bucuresti, urmare a dezvoltarii economice si culturale din perioada interbelica. De pe bucurestiivechi.ro amflam ca ambele imobile se afla pe locul vechii gradini a boierului Otetelesteanu.

In 1860, pe locul actualului bloc Frascati s-a ridicat Hotelul Otetelesteanu, dar care dupa numai 12 ani a ars. Dupa alti 3 ani, in 1875, cladirea, reparata si inaltata cu un etaj, a fost redeschisa sub numele de Hotel Frascati. Acest imobil a existat pana in anii 30, cand nevoia de largire a strazii a impus un nou aliniament al cladirilor, iar cladirea a fost demolata. Pe acelasi loc, dar mai retras fata de vechea fatada, s-a ridicat actualul bloc Frascati, la parterul caruia a functionat teatrul lui Constantin Tanase.

Pe locul de alaturi, zeci de ani a functionat gradina Otetelesteanu, un loc frecventat de intelectualii vremii, dar si de diferiti petrecareti care iscau batai dupa ce se delectau cu mai multe sticle de vin. In 1929, in locul gradinii a inceput constructia primului zgarie-nori din Bucuresti, iar in 1934 Palatul Telefoanelor era inaugurat. Constructia, proiectata de arhitecti americani, este reprezentativa pentru stilul art-deco, fiind pana in anii 70 cea mai inalta cladire din capitala. Datorita importantei sale in propaganda si comunicatii, cladirea a fost martora multor evenimente sangeroase: aici echipa lui Miti Dumitrescu a venit imediat dupa asasinarea la Podul Cotroceni a lui Armand Calinescu pentru a anunta razbunarea crimelor din noaptea Sfantului Andrei si tot aici s-au dat lupte in ianuarie 1941 (la conflictul legionari-Antonescu), dar si in decembrie 1989 (la intrarea dinspre Piata Sarindar exista o placa comemorativa pentru un soldat ucis in zilele Revolutiei).

Si totusi exista unele diferente intre infatisarea originala si starea de azi a imobilelor (ambele au fost renovate dupa 1990). Blocul Frascati si-a pierdut ornamentul modernist de pe coloana din centrul, aspectul sau usor monoton fiind perturbat numai de aparatele de aer conditionat. Palatul Telefoanelor a trecut printr-o ampla renovare deoarece structura cladirii se afla intr-o stare avansata de degradare. Probabil ca atunci i s-a adaugat o noua aripa (de aici se explica de ce in poza actuala Palatul Telefoanelor pare ”mai lat”), care se vede la o privire atenta, zidul nou fiind mai alb decat cel vechi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket