Biserica Catolica ”Sfanta Treime” din Sibiu se afla in centrul istoric al orasului, pe una din laturile Pietei Mari. Istoria sa se leaga nu de mostenirea saseasca, ci de influenta austriaca si de puterea imparatului de la Viena.
O data cu reforma religioasa din spatiul apusean, Hermannstadt a trecut la confesiunea protestanta, in oras nemaifiind timp de un veac si jumatate nicio biserica catolica. Situatia se schimba dupa 1691, cand Transilvania trece si de jure in administratia austriecilor, exponenti ai contrareformei. Imparatul de la Viena urmarea castigarea de aderenti la catolicism, atat din randul romanilor ortodocsi, cat si din cei care alesesera protestantismul. Un prim pas au fost soldatii austrieci catolici care s-au stabilit la finalul secolului XVII in oras si care avea nevoie de un local unde sa se desfasoare serviciul divin. Dupa ce cativa ani a fost folosita in acest scop Hala Croitorilor, pe 4 iulie 1726 s-a pus piatra de temelie a actualei biserici din Piata Mare, iar constructia a fost finalizata in 13 septembrie 1733. Comunitatea catolica din Sibiu, pusa sub jurisdictia episcopului de Esztergom, se marise intre timp, soldatii aducandu-si familiile.
Biserica a avut initial o singura pictura, cea din spatele altarului, fiind apoi in totalitate pictata abia in 1904. Lucrari de restaurare au avut loc in anii 1977-1978. Important din punct de vedere istoric sunt confesionalele baroce de secol XVIII si orga adusa de la Viena in 1860.
Revenind la antiteza, in stanga se vede biserica evanghelica, astazi mascata de cladirea primariei, fost sediu de banca.
5 comentarii:
Lucian, iarasi aluneci inspre PACATUL de a nu pune anii pe poze :)
Raiden, am vrut, dar nu stiam anul pozei vechi. Decat sa aberez, mai bine recunosc ca nu stiu. :)
Imi place juxtapozitia fotografiilor facute practic de la aceiasi distanta, cu scenele de marime similara (camera foto contemporana e mai deficitara, din cauza aberatiei sferice evidente, pe cand cea de sec. 19 folosea dupa cat se vede o lentila cu unghi larg si expunere pe placi de sticla- finete inca nebatuta de aparatele digitale de pe piata). Dupa tipul calestilor pare a fi din anii 1880 foto cea veche.
Foarte interesant ce ai zis despre evolutia re-stabilirii cultului catolic la Sibiu. Un motif de ce le-a luat peste 30 de ani sa faca o catedrala serioasa este ca nu era destul teren liber sau in proprietatea imperiala in oras, habsburgii erau foarte interesati sa planteze catolicismul si simbolurile lui acolo cat mai repede de fapt. Sibiul dupa epoca principatului si a dominatiei otomane avea inca forma din timpurile medievale, cu cateva inele de fortificatii in jurul bisericii evanghelice. Cel mai vechi inel este cel marcat de linia de cladiri din care face parte acum catedrala catolica. Se pare ca habsburgii au asteptat atata timp ca sa poata cumpara un sir intreg de case in locul carora sa ridice biserica. Aceast teren trebuia de asemenea sa ofere orientarea west-est pentru plasarea adecvata a altarului la capatul navei, iar linia aceea de cladiri vechi era una dintre putinele din interioru orasului si a fortaretei care oferea asa ceva.
Un articol foto de calitate! VM
VM - Multumesc! :)
Mai mult ca sigur fotografia veche este realizata inainte de 1904-1906, cand s-a construit actualul local al Primariei Sibiu.
Interesante informatiile oferite de dvs, mai ales ca probabil s-ar putea face o analogie intre imobilele demolate pentru a se ridica biserica catolica si cladirea care apare putin mai la vest in poza veche, pe locul viitoarei primarii - par constructii de secol XVI-XVII.
Cladirile vechi ale Sibiului sunt o tesatura de stiluri si tehnici de constructie care s-au succedat de-a lungul timpului. In zona cea mai veche, dupa cum am mentionat, din jurul bisercii evanghelice, se gasesc urme chiar din sec. 14, dinainte de infiintarea Valahiei si Moldovei, iar cele gotice apar frecvent daca te bagi prin poduri sau beciuri. Casa care era in locul primariei are un acoperis baroc provincial austriac, dar sigur avea incorporate in ea elemente din perioada gotica si renascentista. Un bun ghid de inceput in aceste treburi fascinante de detectiv arhitectural se gasesc in cartea "Sibiul Gotic" a lui Hermann Fabini, arhitectul specializat pe cladiri istorice cel mai bun al Romaniei, dar marginalizat de desteptii din birocratia centrala si mass-media din Bucuresti pt ca este 'strain' sas, adica mai bastinas al locului decat prin comparatie cei mai multi 'bucuresteni' ai Bucurestiului. VM - Case de Epoca
Trimiteți un comentariu