marți, 2 iunie 2009

București - Hotel Astoria

marți, 2 iunie 2009

Bucuresti - Hotel Astoria

Situată pe bulevardul Elisabeta, vis-a-vis de Hotel Palace, această veche clădire are o istorie care se lasă mai greu cunoscută. Imobilul a fost ridicat înainte de 1912 (în poza veche se pot observa lucrările la Hotel Palace) și inițial apare ca fiind ”Casa Dotațiunii Oastei”, ceea ce sugerează  o posibilă legătură cu sfera armatei.

În perioada interbelică, aici a funcționat Hotel Astoria, la parter având o renumită cofetărie. De la Raiden am aflat că, cel puțin în anii de până în instaurarea ”democrației populare”, aici și-a avut sediul un departament al Academiei Comerciale (informație neverificată).

Care a fost destinația clădirii în perioada comunistă, nu știu. Astăzi, imobilul este într-un proces de renovare, oarecum surprinzător, deoarece nu apare în lista monumentelor istorice, deci ar fi fost o pradă ideală pentru rechinii imobiliari.

12 comentarii:

Raiden spunea...

Ce bine se vedea cladirea asta cand nu exista inca fostul Hotel Cismigiu! Ador cladirile de colt, cu cupola.

Vezi ca e pe bd. Regina Elisabeta colt cu str. Brezoianu, nu pe bd. Carol :)

Ti-am zis ca a fost un departament al Academiei Comerciale (informatie NEVERIFICATA!), nu al Academiei Romane. Asadar, nu bag mana in foc :)

Raiden spunea...

De asemenea, observ ca imobilul a fost prelungit, ca era mai "scurt" in forma initiala.

Stefan spunea...

Ce se vede inainte este Gambrinus si Hotelul Cismigiu? Nu am mai trecut prin zona de aproape un an. Sau mai mult...

Raiden spunea...

@ Stefan - Da. Hotelul Cismigiu s-a numit inainte de comunisti "Palace". Beraria Gambrinus era la parter.

brebe85 spunea...

Inainte de comunisti nu era Gambrinus la parter

Lucian Vasile spunea...

@Raiden - Mereu încurc cele două bulevarde. Bine că știu unde trebuie să mă duc la cursuri :).

Nici eu nu am observat că inițial clădirea era mai ”scurtă”.

@brebe85 - Ba da, exista. Uite aici: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/853372/Cismigiu-de-la-hotel-pestrit-la-hruba--VIDEO/

armyuser spunea...

Numele de renovare e o glumă... Iată ce poți face cu câteva găleți de vopsea și mână de lucru ieftină.
Încerc să-mi aduc aminte cum se numea cofetăria. Cred că ”Opera”, pentru că mai sus, la Piața Valter Mărăcineanu fusese sala unde erau programate spectacolele de operă (vezi ;i Hotelul Opera). Cofetăria de vizavi de Operă, de la Eroilor, se numea parcă ”Tosca”.

Lucian Vasile spunea...

@armyuser - Bine, termenul de renovare începe să fie discutabil. În opinia mea de simplu trecător, clădirea aceasta este ”renovată” în comparație unele ”renovări” executate de arhitecție specializați pe acest lucru.

Fără îndoială că se putea și mai bine. Oricum, încerc să privesc partea plină a paharului: măcar e îngrijită, dacă ar fi să luam ca punct de comparație Hotel Palace...

armyuser spunea...

Din punctul acesta de vedere, da, ai dreptate! Imobilul merită o soartă mult mai bună. Poate că nu va intra şi el sub tăvălugul care se anunţă în zona imobilului Universul.

Raiden spunea...

@ LV: in mod normal, Universitatea tot pe bd. Carol I trebuia sa se gaseasca. Pana in '48, bd. Carol mergea pana in Calea Victoriei, traversand Rondul Bratianu. Dupa '89, cand s-a revenit la unele denumiri vechi, s-a considerat ca e mai "cool" sa inceapa 4 bulevarde de la Rondul Universitate...

@ armyuser - la Pta. Maracineanu era vechea Opera, fostul Teatru Liric (se mula pe forma rondului, precum fostul sediu al MApN, de vis-a-vis). Pe locul Teatrului Liric e un bloc stalinist din ansamblul "Pta. Palatului RPR".

armyuser spunea...

@Raiden / Aşa este, cunosc imobilul doar din fotografii. Chiar marea Sarah Bernhardt a jucat acolo, dacă nu mă înşeală memoria. Ce vremuri!

Anonim spunea...

armyuser spunea... Încerc să-mi aduc aminte cum se numea cofetăria. Cred că ”Opera” ...

Daca nu ma insel, pe timpul comunistilor se numea Cismigiu.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket