sâmbătă, 27 iunie 2009

București - Ansamblul Colțea

sâmbătă, 27 iunie 2009
Bucuresti - Ansamblul Coltea

Și pentru că s-a termint sesiunea, ne reapucăm de treabă. Astăzi vom vorbi de unul dintre cele mai vechi asambluri arhitectonice din București și anume Ansamblul Colțea. Astăzi, acesta se compune numai din Biserica și Spitalul omonime. De-a lungul vremii au dispărut chiliile, hanul și, cel mai trist, Turnul (despre care a vorbit Radu Oltean).

Fotografia veche a fost realizată în 1974 de către Willy Pragher, un fotograf german care a lăsat o bogată arhivă fotografică a României interbelice. Biserica Colțea a fost ridicată în jur de 1701 - 1702 de către Mihail Cantacuzino, iar câțiva ani mai târziu, lângă acest lăcal de cult, s-a ridicat și un spital cu un medic chirurg și 24 de paturi pentru bolnavi. Despre Spitalul Colțea nu știu foarte multe, doar că forma sa actuală, în stil clasic, a fost construită în 1887. În spatele spitalului s-a aflat până de curând Policlinica Colțea (despre care a vorbit pe larg Raiden), loc unde au fost îngrijiți tinerii împușcați la revoluție sau bătuți de mineri, dar cum nu ne trebuie memoria eroilor, ci locuri de parcare, clădirea a fost demolată. 

Biserica avea inițial 2 turle, una pe pronaos și una pe naos, adică forma pe care o are acuma. Grav afectată de cutremurul din 1940, cea de pe naos a căzut la bombardamentele din 1944. Nici cea de pe pronaos nu scăpase mult mai bine, dar a fost consolidată în anii 50. Așa se explică diferența dintre starea de atunci și cea de acum a bisericii. În 1986, sub pretextul unei renovări, biserica a fost închisă și redeschisă în 21/22 decembrie 1989. Un alt episod dureros a fost în vara lui 1990 când minerii aduși să instaureze democrația cu pumni și bâte au deteriorat în stilul lor caracteristic ușa de la intrare ca să-l găsească pe ”preotul legionar”.

Și astăzi, din câte știu, biserica este în proces de renovare, dar merită să îi fie călcat pragul mai ales că pictura interioară este realizată de Gheorghe Tăttărăscu, iar una din icoane îi este atribuită lui Pârvu Mutu (sec XVIII).

PS: nu am uitat de statuia lui Mihail Cantacuzino, dar despre ea voi vorbi cu alt prilej. 

12 comentarii:

Stefan spunea...

Misto. Am vazut ca renoveaza o parte. In scurt timp mai bagi o imagine. Atunci, acum si ... candva.

Stefan spunea...

Cum ti-ai facut banner-ul cu site-ul? Unde pun codul ala daca vreau sa apara la noi?

Raiden spunea...

Bravo! Foarte buna comparatia, foarte fericita refacerea celei de-a 2-a turle a bisericii. Din nefericire, renovarea in ALB total a spitalului nu mi se pare o idee buna.

P.S.: Masinile astea multe ne omoara pozele si comparatiile, eu am mari probleme din punctul asta de vedere.

Lucian Vasile spunea...

Ștefan, bannerul l-am făcut astfel: peste poza veche (sau noua, nu conteaza ordinea) am pus un layer cu poza nouă; acestui layer i-am dat opacitatea la jumătate; apoi am șters cu guma. Sper că nu am ratat vreun pas. Codul îl poți pune într-un widget. :)

Raiden, pe mine mă zăpăcește uneori când văd turlele albe și zidul de culoare veche. Inițial nu știam ce să cred.

Cât despre mașini, în București e încă bine. În sensul că doar sunt multe mașini. În Ploiești sunt și multe mașini și când vrei să faci o poză, vreun cocalar de la volan crede că vrei să-l imortalizezi pe el și să vezi atunci show...

Stefan spunea...

Nu ma refeream la cum ai facut imaginea, asta stiu, ma refer la "fabricarea" html; eu sunt la pamant cu chestiile astea. Deci ai imaginea si apoi... ? Widget? Eu am facut istoria, nu te supara. Se mananca? Deci, cum faci codul html si unde ii dau paste intre literele alea multe de la EDITATI HTML?
Mersi.

armyuser spunea...

Toate materialele astea noi pentru faţade au un mare defect, culorile sunt prea vii și nu sunt prietenoase, datorită aditivilor optici. În plus, nu îmbătrânesc frumos. În opinia mea, dacă tot nu se mai pot produce tencuieli după rețetele originale, ar fi fost mult mai adecvată alegerea unei nuanțe apropiate de cea a corpului bisericii, atât pentru turle, cât și pentru imobilul-spital.
Situația exemplară pentru mutilarea unei faţade (și a acoperișului) este cea pe care o cunoaștem cu toții, de la Biserica Cașin.

Stefan spunea...

Manastirea Casin arata oribil. Cred ca au vrut sa se vada si la noi, din avion, acoperisuri verzi.

Lucian Vasile spunea...

Ștefan,
eu am urcat imaginea pe flickr.com și de la opțiunea All sizes am luat codul html. Pe blog am pus un widget de HTML și am copy/paste codul.

Ovidiu spunea...

excelenta initiativa acest proiect, si mai ales realizarea. Felicitari, mai ales ca imi inchipui cata munca e in spatele acestuia. Felicitari si spor pe mai departe.

Iată Lumea spunea...

E uite ca mi-a venit si mie randul sa comentez... desi serios acum, nu stiu ce-as putea sa-ti spun si sa nu stii deja! I mean, stii parerea mea despre blog si stii de altfel parerea mea legata de tot ce faci! Intr-un cuvant: go on! Sunt doua. Deci, o expresie! Bravo copile!

P.S. restul de povesti despre Coltea pot sa ti le spun eu... alea din culise... despre oamenii care se lupta cu viata si cei care lupta contra mortii!

Yitgaddal spunea...

Eu sunt foarte nedumerit de treaba asta cu turlele de la Colțea. Am mai auzit teoria că ar fi fost la început două, dar nu mi'e clar pe ce se bazează. În ”Enciclopedia lăcașurilor de cult” se zice ceva de sistemul de boltire, ceea ce sună cam subțire. Cele mai vechi imagini o arată cu o singură turlă, din câte știu eu, și așa ar fi trebuit să rămână. Ce vedem noi astăzi e fantezia brâncovenizantă a restauratorilor, care nu mă interesează.

Radu Oltean spunea...

@Radu Razvan

Cea mai veche imagine a bisericii o prezinta cu 2 turle. Vezi http://art-historia.blogspot.com/2008/07/despreturnul-colei.html
Apoi, sub acoperis s-au pastrat fragmente din baza turlelor. Un specialist in poate spune imediat cate turle a avut o biserica.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket