Istoria acestei cladiri incepe o data cu dorinta Regelui Carol I de a ridica un imobil care sa gazduiasca o bibioteca pentru studentii din Bucuresti. Piatra de temelie a fost pusa in 1891 si, cu toate ca lucrarile s-au terminat 2 ani mai tarziu, inaugurarea efectiva a fost in 1895, deoarece Majestatea Sa a decis sa astepte linistirea situatiei interne. Tinerii liberali protestau impotriva initiativei lui Carol I si refuzau sa intre in biblioteca. Numai ca luxul, dotarile si, mai ales, curiozitatea i-au facut pe studenti sa cedeze si accepte darul Regelui, care donase bani si sute de carti fundatiei.
Constructia initiala era foarte redusa fata de cea de acum, fiind constituita de aripa dinspre strada Boteanu / fostul sediu al Ministerului de interne. Cum numarul cititorilor a crescut rapid, s-a simtit necesitatea unei largiri a imobilului si asa s-a construit intre 1911 - 1914 actualul palat, cu inconfundabila sa fatada de la Calea Victoriei. Ambele lucrari au fost realizate de catre arhitectul francez Paul Gotereau, acelasi care a conceput si Palatul CEC.
Perioada interbelica a semnificat apogeul fundatiei. In aula se tineau conferinte la care participau si luau cuvantul intelectuali de marca ai vremii. Bombardamentele americane din 1944 au afectat cladirea, dar momentul greu a fost depasit. Cladirea supravietuieste, dar institutia va fi schimbata de catre noile autoritati comuniste, care sterg numele Regelui Carol I din denumirea oficiala, ba chiar redenumesc fundatia in ”Biblioteca Central Universitara C.I.Parhon”.
Cel mai negru moment din istoria cladirii a fost momentul decembrie 1989, cand, sub pretextul luptei cu teroristii, tancurile din Piata Revolutiei au tras in vechiul palat, afectandu-l semnificativ si distrugand nenumarate manuscrise si carti de valoare. In ciuda staruintelor personalului bibliotecii de a nu trage in cladire, respectivul comandant a replicat ceva de genul ”am ordin sa dau jos cosmelia aia”. Urmarea? A ajuns general, sef al Directiei de Cultura a Armatei si revolutionar cu acte in regula. Din fericire, cladirea a fost renovata foarte inspirat, in spate s-a ridicat o constructie moderna care intregeste vechiul imobil, iar azi Fundatia Universitara Carol I este una din cele mai pozate cladiri din Bucuresti.
4 comentarii:
Superba comparatie!
Nu sunt de acord insa ca renovarea/refacerea este una reusita, daca o sa te uiti de aproape, o sa vezi ca ornamentele de fatada nu sunt "slefuite" si au fost refacute la repezeala.
Bine si asa, pana la urma, decat sa fi fost demolata toata. Corpul nou NU imi place deloc.
Nu stiu, nu am remarcat vreo repezeala la detaliile de pe fatada, dar o sa ma uit cu atentie data viitoare cand ma duc la biblioteca.
Si cum de nu iti place noul corp? Mie mi se pare ca se armonizeaza destul de bine cu vechea cladire. In plus, inauntru e tare fain!
Mă numesc Magyara Rudolf Leonard, am 24 de ani şi bani prea puţini pentru a-mi permite medicamentele necesare tratării afecţiunilor de care sufăr. Nu am pe nimeni, am crescut, de la un an, în mai multe case de copii din Sibiu, iar de la 18 ani sunt pe drumuri. Acum dorm la un adăpost de noapte din Sibiu şi nu pot munci pentru că medicii mi-au interzis efortul fizic. Sufăr de ciroză hepatică, ulcer, leucemie şi scolioză toracică şi am nevoie, lunar, de medicamente în valoare de aproape cinci milioane de lei pentru a putea urma tratamentul prescris de medici. Mă adresez oamenilor cu suflet şi credinţă în Dumnezeu să mă ajute pentru a putea continua acest tratament. Cei care doresc, mă pot ajuta cu mici donaţii în contul deschis la BCR :
RO36RNCB0231088855520001 (lei). Vă rog ajutaţi-mă! dacă nu, pot să mor!
E-mail: rudolfleonard@yahoo.com Telefon: 0757205495 Vă mulţu mesc anticipat. Boală, disperare, durere, neajutorare şi câte sinonime ar putea descrie situaţia acestui om. În jurul nostru în fiecare zi mor oameni. Mor sau trăiesc cu o frică teribilă de moarte din cauza indiferenţei noastre. În fiecare zi semenii noştri duc poveri grele în sufletele lor. Cine dintre noi este gata să întindă o mână de ajutor??? Nu pot să ajut acest om financiar, dar vreau prin acest anunţ să sesizez pe cei care nu stau cu mâna întinsă şi pot să pună ceva deoparte ca să contribuie la această nevoie. Dumnezeu spune că: religiunea curată şi neîntinată înaintea Lui constă în cercetarea văduvelor şi orfanilor în necazurile lor. (Iacov 1). Tu ce faci în acest sens. Contribuie şi tu la salvarea lui Rudolf. Am aflat despre situaţia lui de la el, când a lăsat mesajul de mai sus într-un comentariu pe acest blog. 0757205495
Categorie: Diverse
Locaţie: Sibiu
este singura cladire care care a fost refacuta dupa planurile vechi......
Trimiteți un comentariu