sâmbătă, 13 martie 2010

Bucuresti - Palatul Bursei

sâmbătă, 13 martie 2010

Palatul Bursei

Palatul Bursei din Bucuresti (astazi sediul Bibliotecii Nationale) reprezinta, atat prin stil cat si prin amplasament, dorinta de tranzitie de la lumea secolului XIX la o societate romaneasca moderna. Despre imobilul aflat la intersectia strazilor Smardan, Ion Ghica si Doamnei, mai multe lucruri am aflat de la BucurestiiNoiSiVechi care si ei la randul lor au auzit de la Jurnalul National. Asa ca ii voi cita nitel, iar mai multe detalii pot fi gasite pe linkuri mai sus mentionate:

”Locul pe care s-a construit cladirea, a carei prima destinatie
a fost aceea de sediu al Bursei a fost donat de ministrul industriei, Ioan
Lahovary. Anterior, in acea zona se afla o cladire apartinand clucerului
Barcanescu. In 1907 s-a organizat un concurs in vederea edificarii Palatului
Bursei, castigator fiind proiectul arhitectului Stefan Burcus (1871-1928).
Constructia a inceput in mai 1908, inaugurarea s-a facut pe 23 (27 din alte
surse) mai 1911. Stilul este cel neoclasic francez, cu pilastri si coloane in
stil corintic.

Cladirea a fost incepand cu 1955 sediul Bibliotecii Centrale de
Stat/ Biblioteca Nationala a Romaniei. Ceausescu n-a mai apucat sa mute
Biblioteca in sediul pe care il pregatise, pe langa Piata Unirii...”

Materialele despre Bucuresti pot fi citite si in rubrica ”De atunci si de acum” de pe BucurestiiVechiSiNoi (adica altceva decat BucurestiiNoiSiVechi). Va invit sa faceti o vizita si acolo, mai ales ca incepand cu acest post, datorita lui Cristian, va apare si o mica animatie interesanta.

2 comentarii:

ADRIAN spunea...

Nu stiu cum putea sa faca Ion Lahovary respectiva donatie. Pe acel loc se afla sediul postei si al telegrafului, planul de aliniere al strazii Vestei (Ion Ghica de azi) din 1869 mentioneaza negru pe roz asta. Si din Frederic Dame se poate lua informatia. In planul de aliniere al aceleiasi strazi din 1902 acolo se afla Ministerul de Domenii. Daca era de luat in calcul un Lahovary acesta era Em.Lahovari cel ce a vandut terenul pentru construirea Palatului Societatii Generala care este vecin. Pe planul de situatie de la autorizarea acestui palat in 1907 se vede scris pe terenul actualei biblioteci :"locul destinat palatului camerei de comert". Frederic Dame publica deja proiectul acestui palat in cartea sa despre Bucuresti in 1906 asadar concursul castigat de Burcus a fost ceva mai inainte de 1907.

Anonim spunea...

"aceasta cladire monumentala a capitalei este opera d-lui St. Burcus, care in anul 1907 a obtinut premiul I, din 14 concurenti, la concursul international deschis pentru aceasta lucrare." citat din revista Arhitectura, numarul din anul 1919. E adevarat ca Dame ofera date despre viitorul sediu al Bursei in cartea sa, dar avand in vedere ca aceasta a fost publicata in 1907 este posibil ca ultima parte a cartii sa fie scrisa in acel an.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket