duminică, 20 septembrie 2009

Brasov - Piata Sfatului (2)

duminică, 20 septembrie 2009

Brasov - Piata Sfatului (2)

Piata Sfatului din Brasov a fost un martor al evolutiei mijloacelor de transport, fapt care a influentat si statul acestui spatiu din centrul orasului.

In secolele XVI-XVII, aici se desfasurau targurile saptamanale. Pe tarabe, in carute sau asternute pe jos, marfurile isi asteptau cumparatorii, iar seara, negustorii, se bucurau la hanuri si la carciumi de vanzarile de peste zi. Vremurile se schimba si in secolul XIX, in perioada clasicismului si romantismului, piata devine statie pentru birjele care duceau oamenii grabiti in diferite puncte ale orasului. In 1891 se va da in folosinta primul tramvai din Brasov, iar unul din capetele acestei prime linii va fi in Piata Sfatului.

Dupa 1900 incep sa apara automobilele, totul se va roti in jurul notiunii de viteza si usor - usor trasurile incep sa lase locul noilor vechicule. Exact acest prag este surprins in antiteza de mai sus. In perioada comunista, piata va deveni parcare pentru masinile al caror numar se tot inmultea in Brasov, ca peste tot in tara. Astazi, Piata Sfatului este o zona pietonala in care se organizeaza diferite concerte, expozitii, etc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket