marți, 4 mai 2010

Bucuresti - Cercul Militar

marți, 4 mai 2010

Cercul Militar

O alta cladire emblematica a Bucurestiului este Palatul Cercului Militar National, aflata la intersectia Bulevardului Elisabeta cu Calea Victoriei. Amplasamentul a avut secole de-a randul o incarcatura religioasa, aici aflandu-se vreme de aproape doua secole si jumatate manastirea Sarindar, ctitorie a lui Matei Basarab (iar mai inainte de aceasta, ar fi existat o bisericuta a boierilor Cocorasti). Numele venea de la grecescu ”saranda”, care insemna 40, manastirea fiind, se pare, a 40-a ctitorie a domnitorului.

Imobilul a fost afectat de cutremure si a ajuns intr-o stare avansata de degradare. Terenul a trecut in proprietatea autoritatilor militare, iar edificiul religios a fost demolat. Lucrarea a fost incredintata arhitectului roman Dimitrie Maimarolu, secondat de V. Stefanescu si E. Doneaud. Inainte de a incepe lucrarile propriu-zise, in solul mlastinos s-au infipt piloni de stejar, pentru a stabiliza fundatia viitorului edificiu.

Constructia a inceput in 1911 si la inceperea Primului Razboi Mondial, palatul era in mare masura finalizat. Ocuparea Bucurestilor de catre armatele Puterilor Centrale a insemnat o perioada nefasta pentru cladire, trupele de ocupatie aducandu-i o serie de stricaciuni, mai ales in interior. Dupa 1918, lucrarile de renovare au inceput, iar abia in 1923 a avut loc si inaugurarea oficiala.

De-a lungul vremii, pe coloanele de pe fatada au fluturat steagurile romanesti, naziste sau sovietice ori au fost suport pentru portretele diferitilor ”tovarasi” de pana in 1989. De remarcat este faptul ca in anii 80 a avut loc si ultima renovare a Palatului. Astazi, cladirea oficial numele de ”Cercul Militar National”.

Si tot aici, pe 27 mai 2010, va avea loc Balul Bucurestiului interbelic - mai multe detalii aici.

Sursa: informatia.ro, wikipedia

2 comentarii:

Raiden spunea...

Foarte frumoasa comparatie! Ai prins bine ipostaza actuala.

Am o singura observatie: denumirea originala a cladirii era "Cercul Militar". Partea cu "national" a venit dupa 1989, cand toate institutiile si-au atribuit aceasta particula, pe principiul "Nu ne vindem tara!". A se vedea ca mai toate muzeele au "national" in denumire.

cristina turcescu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket