sâmbătă, 7 august 2010

Bucuresti - Strada Stavropoleos

sâmbătă, 7 august 2010

Bucuresti - Strada Stavropoleos

(click pe imagine pentru marire)

Strada Stavropoleos face legatura intre centrul vechi al Bucurestilor si Calea Victoriei, fiind unul din locurile incluse in majoritatea ghidurilor cu tema istorica. Aici poti gasi o combinatie de stiluri arhitecturale si de cladiri reprezentative pentru Bucurestii vechi: de la neogoticul Carului cu Bere la clasicismul Palatului Postelor si de la post-brancovenescu bisericii care a dat numele strazii la secesionismul Bancii de Credit Roman.

Schimbari au aparut si vor mai fi: spre exemplu la capatul dinspre Calea Victoriei a aparut in anii 70-80 un bloc comunist care parca nu se potriveste cu restul imobilelor. In rest, oamenii vin, mananca, beau, se inchina, glumesc, se imbata, le pare rau, rad, isi fac planuri, pleaca, apoi vin iara si totul se repeta. Pana intr-o zi. Insa in locul apar alti oameni, alte ganduri, alte planuri, alte destine. Strada si cladirile raman aici.

3 comentarii:

Vocea-de-departe spunea...

De când aşteptam un articol pe tema acestei străzi... Dar tare l-aş vrea dezvoltat, în special despre frumuseţea unică a stilului brâncovenesc al bisericii şi despre amprenta inegalabilă a Carului cu Bere. Poate chiar despre arhitectura francofonă cândva... Palatul CEC Bank în fond e o imagine la scară a Petit Palais din Paris şi nu e singura clădire pentru care, cândva Micul Paris avea atâta farmec...

adrian spunea...

Pe amplasamentul Bancii de Credit Roman s-a aflat o constructie realizata in 1874 unde functiona o sala de biliard. detalii la mine pe blog:
http://1.bp.blogspot.com/_i5gvVb4UZqo/S_zUgUzNt_I/AAAAAAAAApM/TnNqhH_kR3g/s1600/biliard+pe+stavropoleos+1874.jpg

Lucian Vasile spunea...

Adrian, pur si simplu, uau!

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket