marți, 28 septembrie 2010

Cluj - Gara

marți, 28 septembrie 2010

Gara din Cluj

Ne oprim azi la una din cele mai vechi gari din Romania - Gara centrala din Cluj-Napoca. Tot ce stim este ca in iulie 1867 s-a anuntat concursul pentru construirea cladirii si a liniei de cale ferata Cluj - Oradea, iar la 7 ianuarie 1869 se pune piatra de temelie a imobilului. Acesta este finalizat in 1870, cand are loc si deschiderea oficiala a noului tronson. (sursa)

Un alt amanunt istoric este ca in 1944, pe cand Clujul inca se afla sub stapanirea Ungariei horthyste, zona a fost puternic bombardata (probabil si gara a fost afectata). Fata de poza veche apar doar mici diferente - in corpul din dreapta au aparut cateva ferestre noi si unele decoratiuni ale acoperisului.

3 comentarii:

Raiden spunea...

"..una din cele mai vechi gari din Romania" - nu sunt de acord cu afirmatia. E la fel cum Timisoreana se autointituleaza "cea mai veche bere din Romania".

Comparatia este, totusi, foarte buna si este interesant de observat cum a aparut nevoie de intersectii si delimitari ale spatiului public cu scuaruri.

Lucian Vasile spunea...

Raiden, nu am spus cea mai veche, ci una din cele mai vechi. Si ma refeream la imobilul in sine.

Anonim spunea...

"Fata de poza veche apar doar mici diferente", observ ca stai prost cu vederea. Corpul central si-a pierdut statuile, si multe alte ornamentele arhitecturale au fost distruse de pe fatada si acoperis. Ce vedem astazi este doar o cladire banala, fara NIMIC interesant. Ar trebui readusa la valoarea initiala. otonis

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket