vineri, 1 aprilie 2011

Bucuresti - Piata Mihail Kolgalniceanu

vineri, 1 aprilie 2011
Piata Mihail Kogalniceanu

Aceasta este una din antiteze care spun totul de la sine. Piata Mihail Kogalniceanu apare ca un spatiu liber si uman in perioada interbelica, in timp ce in prezent este sufocata de traficul intens si numarul mare de autovehicule parcate pe fiecare loc disponibil.

Pe langa numarul masinilor, aspectul oamenilor si calitatea mobilierului stradal (ce stalp elegant apare in poza de epoca), intre cele doua imagini exista si alte diferente. In primul rand este vorba de statuia lui Mihai Kogalniceanu (ilustru om politic roman, dar caruia i se atribuie in mod eronat declaratia de independenta) amplasata in 1936 in mijlocul pietei, fiind una din principalele opere ale sculptorului Oscar Han. De asemenea, cladirea cu cupola de langa blocul modernist din centrul imaginii vechi a fost inlocuita pana in perioada comunista cu un bloc (cunoscut azi pentru shaormeria foarte ieftina de la parter) care depaseste inaltimea tuturor vecinilor sai (dovada ca unele moravuri nu s-au schimbat ultimile decenii). De asemenea, in plan departat, in capatul Caii Plevnei dinspre Splai, in imaginea veche apare un teren neocupat de vreo constructie, iar in prezent, pe locul sau se afla ”Casa Bloc” construita in 1936 dupa planurile arhitectului Jean Valeanu.

2 comentarii:

Beren spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Laurentiu Andone spunea...

Ce vremuri, ce amintiri... Multumesc pentru aceasta postare, e superb, ai un simt artistic foarte bine dezvoltat. Am vazut un concurs la care ai putea participa, ti-am pus linkul la numele meu. sa continui sa scrii pe blog mereu.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket