luni, 13 septembrie 2010

Bistrita - Biserica Romano-Catolica

luni, 13 septembrie 2010

Bistrita - Biserica Romano-Catolica

Intarirea catolicismului in Bistrita a urmat acelasi tipar ca si in alte orase din Transilvania, unul dintre exemple fiind cazul Sibiului. O data cu inlaturarea suzeranitatii otomane si preluarea administratiei de catre austrieci, la finalul secolului al XVIII-lea, se constata un amplu proces de ridicare a bisericilor romano-catolice.

In Bistrita, locul ales a fost pe strada Spitalului, unde inca se mai gaseau cladiri afectate de puternicul incendiu din 1758 si care puteau fi usor demolate. Astfel, in timpul domniei lui Iosif al II-lea, mai exact in 1781 incepe constructia lacasului de cult, dupa planurile lui Paul Schmidt, dar lucrarile sunt supervizate de mai tanarul arhitect Turk Antal. Biserica este finalizata in 1787.

Langa se afla un imobil in care a functionat Scoala Piaristilor, unde au invatat, printre altii, si Gheorghe Sincai (de aici si numele actual al strazii) si Andrei Muresanu.

Bistrita este oras frumos, cu un centru vechi interesant, dar - parere personala - foarte putin pus in valoare din cauza vegetatiei care acopera fatadele cladirilor vechi. Este uneori imposibil sa admiri sirul de case vechi de sute de ani, iar de fotografiat nici nu poate fi vorba.

Sursa: bistritza.ro

1 comentarii:

Horia C. spunea...

Prea mult verde :D

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket