(click pe imagine pentru marire)
Pe strada general Berthelot se afla unul din cele mai cunoscute lacase de cult din Bucuresti: catedrala catolica ”Sf. Iosif” care este si catedrala arhiepiscopiei Romano-Catolice din Romania.
Constructia a fost ridicata intre 1873 - 1884 conform planurilor intocmite de arhitectul vienez Friedrich Schmidt. Initiativa ridicarii imobilului apartine episcopului Ignatius Paoli care a depus un efort insemnat pentru a strange banii necesari acestui proiect, atat de la catolicii din Bucuresti, cat si de la cei din afara Regatului. Slujba inaugurala a fost oficiata in 1885 de catre acelasi Ignatius Paoli.
Fiind situata in apropierea Palatul Regal, la slujbele bisericii obisnuia sa vina si Regele Carol I care era un catolic devotat. De asemenea, de istoria catedralei o serie intreaga de personalitati, dintre care se evidentiaza Papa Ioan Paul al II-lea care in 1999 a oficiat o slujba dupa ritul oriental, impreuna cu reprezentanti ai greco-catolicilor.
Edificiul a avut de suferit in urma cutremurelor, in special al celui din 1977, dar si din cauza bombardamentelor aliata din 1944, cand vitraliile originale au fost distruse. Catedrala a pierdut de-a lungul vremii o serie de detalii arhitecturale de pe fatada, precum micile turle din colturi sau ingerasii care pazeau crucea stilizata din varful cladirii.
Sursa: wikipedia
4 comentarii:
La suferintele trecute, trebuie adaugate si cele prezente, vizibile partial in coasta catedralei. Ce n-au stricat comunistii de ieri, reusesc afaceristii de azi.
Amelia & Mihai-Stefan CHIRCA - Nu cred ca doar ”afaceristii” sunt de vina pentru proiectul Catedral Plazza. Realitatea pare sa fie usor diferita: http://www.cronicaromana.ro/developerul-proiectului-cathedral-plaza-reactioneaza-la-protestul-catolicilor.html .
Eroii neamului - Felicitari pentru site, dar il poti promova mai discret. Ce faci tu este spam, asa ca voi sterge comentariul tau.
Multumim pt trimitere. Deci un mare fond de investitii american a achizitionat terenul pt a construi un complex multifunctional. Frumoasa afacere! Dupa bisericile distruse sau ascunse dupa blocuri inainte de '89, punerea celor care au mai ramas "in valoare" prin construirea in imediata apropiere a unor cladiri moderne masive(vezi si Biserica Armeneasca), nu credem ca este cea mai buna solutie pt ca centrul capitalei. Indiferent de cultul carora apartin aceste monumente arhitectonice.
Trimiteți un comentariu