joi, 9 septembrie 2010

Bucuresti - Catedrala Sf. Iosif

joi, 9 septembrie 2010

Catedrala Catolica Sf. Iosif

(click pe imagine pentru marire)

Pe strada general Berthelot se afla unul din cele mai cunoscute lacase de cult din Bucuresti: catedrala catolica ”Sf. Iosif” care este si catedrala arhiepiscopiei Romano-Catolice din Romania.

Constructia a fost ridicata intre 1873 - 1884 conform planurilor intocmite de arhitectul vienez Friedrich Schmidt. Initiativa ridicarii imobilului apartine episcopului Ignatius Paoli care a depus un efort insemnat pentru a strange banii necesari acestui proiect, atat de la catolicii din Bucuresti, cat si de la cei din afara Regatului. Slujba inaugurala a fost oficiata in 1885 de catre acelasi Ignatius Paoli.

Fiind situata in apropierea Palatul Regal, la slujbele bisericii obisnuia sa vina si Regele Carol I care era un catolic devotat. De asemenea, de istoria catedralei o serie intreaga de personalitati, dintre care se evidentiaza Papa Ioan Paul al II-lea care in 1999 a oficiat o slujba dupa ritul oriental, impreuna cu reprezentanti ai greco-catolicilor.

Edificiul a avut de suferit in urma cutremurelor, in special al celui din 1977, dar si din cauza bombardamentelor aliata din 1944, cand vitraliile originale au fost distruse. Catedrala a pierdut de-a lungul vremii o serie de detalii arhitecturale de pe fatada, precum micile turle din colturi sau ingerasii care pazeau crucea stilizata din varful cladirii.

Sursa: wikipedia

4 comentarii:

Amelia & Mihai-Stefan CHIRCA spunea...

La suferintele trecute, trebuie adaugate si cele prezente, vizibile partial in coasta catedralei. Ce n-au stricat comunistii de ieri, reusesc afaceristii de azi.

http://eroii-neamului.blogspot.com/ spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Lucian Vasile spunea...

Amelia & Mihai-Stefan CHIRCA - Nu cred ca doar ”afaceristii” sunt de vina pentru proiectul Catedral Plazza. Realitatea pare sa fie usor diferita: http://www.cronicaromana.ro/developerul-proiectului-cathedral-plaza-reactioneaza-la-protestul-catolicilor.html .

Eroii neamului - Felicitari pentru site, dar il poti promova mai discret. Ce faci tu este spam, asa ca voi sterge comentariul tau.

Amelia & Mihai-Stefan CHIRCA spunea...

Multumim pt trimitere. Deci un mare fond de investitii american a achizitionat terenul pt a construi un complex multifunctional. Frumoasa afacere! Dupa bisericile distruse sau ascunse dupa blocuri inainte de '89, punerea celor care au mai ramas "in valoare" prin construirea in imediata apropiere a unor cladiri moderne masive(vezi si Biserica Armeneasca), nu credem ca este cea mai buna solutie pt ca centrul capitalei. Indiferent de cultul carora apartin aceste monumente arhitectonice.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket