marți, 24 martie 2009

Sighișoara - Piața Hermann Oberth

marți, 24 martie 2009

Sighisoara - Piata Hermann Oberth

Despre actuala Piață Hermann Oberth (numită astfel după 1990, în memoria renumitului om de știință) ar fi multe de povestit, așa că nu prea știu cu ce să încep.

Numită inițial Markplatz, cu titlul genereric, în această piața se desfășurau săptămânal târgurile și adunările negustorești. O dată cu venirea comuniștilor, denumirea spațiului s-a schimbat în Piața V.I.Lenin, iar în locul spațiului liber s-a amenajat un mic parc care există și astăzi. Motivația, cred eu, era următoarea: dispariția tuturor spațiilor largi, în special a piețelor, zone care ar fi putut să fie folosite de posibilele manifestații împotriva regimului (exact același lucru s-a întâmplat și în alte orașe ca Ploiești, sau aceste piețe s-au transformat în parcări - cum ar fi Piața Mare din Sibiu sau Piața Sfatului din Brașov).

Dintre clădirile care apar în poză ar fi de amintit, în primul rând, Turnul cu ceas (lucru puțin observat - pe acoperișul turnului sunt desenate mai multe stele ale lui David; nu știu sigur dacă are vreo legătură cu comunitatea iudaică), internatul liceului german (clădirea galbenă de lângă turn, astăzi singura renovată) și Casa Asociației Meșteșugărești (colțul din dreapta).

De pe CazareLaNoi am aflat că de Piața Hermann Oberth se leagă câteva episoade interesante din istoria Sighișoarei. Spre exemplu, pe aici trecea în 1898, trenulețul Wusch, având incredibila viteză de 10 km/h. Haioase sunt porecle celor trei locomotive ale sale, ilustrate prin câte un citat: Luther ("Aici stau, pentru că altfel nu pot"), Galilei ("Și totuși se miscă") și Schiller ("Târziu veniți dar veniți").

Și tot aici, în Markplatz-ul de odinioară al Sighișoarei, a avut loc la 16 iulie 1906 un reenactement, poate primul din spațiul românesc: colonelul american W. F. Cody (cunoscut sub numele de Buffalo Bill) împreună cu 800 de oameni și 500 de cai au reconstituit una din celebrele bătălii din istoria Americii. Show-ul a fost memorabil!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket